E-híd a szórványmagyarság között

Szalay Dániel, 2003. november 15. 21:46
Az információs társadalom nem kényszer, hanem lehetőség, mely újraegyesítheti a határokon túl és az anyaországban élő 15 millió magyart - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter pénteken Nagyváradon, a "Magyarság az Információs Társadalomban" című konferencián megtartott nyitó előadásában. A rendezvény hallgatóságát Kovács László külügyminiszter videóüzenetben üdvözölte.

Az informatikai miniszter bejelentette, önálló, a Magyar Állandó Értekezlet (MAÉRT)-hez hasonló testület jön létre, melynek feladatát a rendezvény végén megfogalmazott Közös Célok programpont tisztázza. A testület, mely a MAITT, vagyis a "Magyarság az Információs Társadalomban Testület" nevet kapta, a Magyar Információs Társadalom Stratégiában (MITS) önálló fejezetként szereplő feladattal, a határon túli támogatások ügyével, illetve az erdélyi konferencián is megvitatott együttműködési lehetőségek feltérképezésben is segédkezik majd. Kovács Kálmán kifejtette, bízik benne, hogy a MAITT egy hatékonyan működő, a határokon átívelő technológiai fejlődést, modernizációt átfogó programokkal segítő testület lesz.

Maga a konferencia és az azt megelőző üzletember-találkozó is a határon túli magyarok információs társadalomban betöltött szerepét, feladatait és lehetőségeit állította középpontba.

Az informatikai tárca vezetője bejelentette, a fiatalok számára indított e-Magyarország ifjúsági program keretében jövőre az internetes táborba látogató, várhatóan 4 ezer ifjú résztvevő közül mintegy ezer a határokon túlról érkezik majd. Kovács Kálmán arról is beszélt, hogy a táborhelyszínek között több határon túli is lesz, a helyszínek között van Erdély is.

A kormány fontos feladatnak tekinti a határon túli magyarok kulturális anyagainak digitalizálását, mely közös élményhez, ismeretekhez juttatja a határon túli és az anyaországban élő magyarokat - tette hozzá az informatikai miniszter.

Kitért rá, hogy az előreláthatólag 2005 közepéig valamennyi magyarországi egyetemen és főiskolán kiépülő e-Magyarország klubpontokkal párhuzamosan egy határon túli klubhálózat építése is megkezdődik.

Kovács Kálmán miniszter szerint az internet gazdasági és emocionális értelemben is javíthatja a magyarok életminőségét, versenyképességét, gazdagítja az egyes egyéneket és a társadalmat.

Kovács László külügyminiszter videóüzenetében azt mondta, a jövő az információs társadalomé, mert a határátkelők fizikailag ugyan elválasztják a népeket, de a világháló segítségével áthidalható a földrajzi távolság. A külügyminiszter szerint a világháló a szórványmagyarság közötti kommunikációt nagyban megkönnyítheti.

Felszólalt többek között Lednitzky Péter, az ITD Hungary képviseletében, az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) elnöke, Kóka János, továbbá a 10 milliárd forint alaptőkéjű Corvinus Nemzetközi Befektetési Rt. vezérigazgatója, Reményi Zoltán is, akik a vállalkozói szféra szerepéről, lehetőségeiről, az információs társadalom gazdasági versenyképességéről tartottak előadást élénkítendő a román-magyar üzleti kapcsolatokat.