HíF: országos fórum Debrecenben

Kovács Attila, 2003. november 30. 21:09
'Felkészülve Európára!" mottóval, november 28-án a Debreceni Egyetemen rendezte meg XIX. országos fórumát a HíF.
Elnöki megnyitójában Frischmann Gábor újabb korszakváltásnak nevezte az elektronikus hírközlési törvény (eht) hatályba lépését. Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter levélben üdvözölte a résztvevőket. Ebben 2004. január 1-jét a hazai hírközlés fordulópontjának, az elfogadott eht-t mérföldkőnek nevezte.

A fórumon három előadás és egy kerekasztal-beszélgetés hangzott el. Először Aranyosné dr. Börcs Janka jogi igazgató tartott a hatályos hírközlési törvény (hkt) jogalkalmazói tapasztalatairól vitaindítót. Majd a HíF vezetőinek az elmúlt kétéves időszakra visszatekintő kerekasztal-beszélgetésével zárult. Frischmann Gábor HíF-elnök moderálásával Aranyosné dr. Börcs Janka, Bánhidi Ferenc alelnök, Hidasi István elnökhelyettes és Slyuch András alelnök három kérdéscsoportra adott választ: milyen konkrét ügy megoldása volt a legproblémásabb a hkt-s időszakban; milyen konkrét ügyben volt legnehezebb betartani a hatóság eljárásaira vonatkozó általános követelményeket (pártatlanság, átláthatóság, nyilvánosság stb.; mit tartanak a legnagyobb szakmai sikernek/eredménynek a hkt-s időszakban?

Ezután Pataki Dániel, az IHM távközlési helyettes államtitkára az eht alapján az új Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) felé irányuló kormányzati elvárásokról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a jogalkotó megteremtette a feltételeket, illetve javított azokon, amelyekről a hkt alkalmazása során kiderült, hiányosak, illetve hiányoztak. A tárca kéri a hatóságot, hogy éljen is ezekkel a feltételekkel.

Spakievics Sándor, a HíF piacszabályozási igazgatója előadásában a hatóság projekt keretében végzett felkészülési munkájáról szólt. Összegezte a felkészülési program alprojektjeinek három területét (jogszabályok, egyéni kompetencia-fejlesztés, kapcsolat és kommunikáció), majd a megvalósítás lépéseire tért ki.

Ezt követően dolgozói fórumot tartották, majd kitüntetések átadására került sor. A fórum Frischmann Gábor elnöki zárszavával ért véget.