ABO: komplett tartalomkezelési platform

Tóth Kristóf, 2003. december 1. 21:48
Az Adaptive Binary Optimization (ABO) nevezetű eljárással az ígéretek szerint sokkal kisebb állományok készíthetők, mint a JPEG, illetve MPEG technológiák segítségével, még pedig adatvesztés nélkül.

Az ABO-t kifejlesztő szingapúri cég azt állítja, hogy jelen pillanatban ez a világ legfejlettebb, legjobb minőségű képtömörítési eljárása, mely a közeljövőben várhatóan nagy sikert arat majd a felhasználók körében. A MatrixView munkatársai elmondták, hogy az ABO felhasználási lehetőségeinek száma lényegében végtelen, hiszen segítségével például optimalizálni lehet a kórházak digitális képtároló rendszereit, javítani lehet az internetes videoátvitelen, ezenkívül pedig a különböző szkennelési és faxolási tevékenységek sebességén is javítani lehet.

A MatrixView a számítástechnikában a közelmúltban de facto szabvánnyá vált JPEG (Joint Photographic Experts Group) képtömörítési, illetve MPEG (Motion Picture Experts Group) videotömörítési eljárás alternatívájának szánt ABO-t, mint egy komplett tartalomkezelési platformot kívánja bevezetni a piacra. Az új technológiában rejlő képességeket demonstrálandó, a vállalat egy szingapúri kórházban kísérleti projektet indított, melynek keretein belül az ABO segítségével archiválják az egészségügyi intézményben készített ultrahang felvételeket. Arvind Thiagarajan, a vállalat alapítója és egyben technikai vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az ABO révén jelentősen kedvezőbb képtömörítés valósítható meg, mint a manapság használatos egyéb hasonló megoldások segítségével. "A JPEG és JPEG2000 eljárások hatszoros-tízszeres tömörítési arányt biztosítanak sok hiba mellett, a veszteségmentes JPEG technológia pedig legfeljebb négyszeres-ötszörös kompressziót tesz lehetővé. Ezzel szemben az ABO segítségével akár harminckétszeres tömörítés is elérhető" - nyilatkozta Thiagarajan.

Bár a MatrixView munkatársai az új technológia részleteiről értelemszerűen nem kívántak nyilatkozni, annyit azért elárultak, hogy az ABO számos különböző eljárás révén a képállományokat több egymáshoz hasonló karakterisztikájú részekre bontja. Az ABO egyébként nem csak jobb tömörítést és jobb képminőséget ígér a felhasználók számára, hanem ezzel párhuzamosan nagyobb tömörítési és megjelenítési sebességet is.