Kelet- és közép-európai távközlési szolgáltatók szövetsége alakul

forrás Prim Online, 2004. január 22. 11:13
A Közép- és Kelet-Európában működő vezetékes távközlési szolgáltatók szerint létre kell hozni Kelet- és Közép-Európa távközlési szolgáltatóinak szövetségét azzal az elsődleges céllal, hogy "segítsék a hozzájuk tartozó vezetékes szolgáltatókat feladataik hatékonyabb ellátásában". A Távközlési Szolgáltatók Szabályozási Fóruma (ORF) létrejöttének előkészítését a Deloitte koordinálja.
A megoldandó problémák többek között az alábbiak: a szabályozás általános hatása; a szélessávú szolgáltatások szabályozása; kapcsolat illetékes nemzeti hatóságokkal és nagykereskedőkkel, és az új EU szabályozási csomag megvalósítása.

Ezeknek a szabályozási kérdéseknek jelentős hatása van a szolgáltatók napi működésére. Ezért a szolgáltatók álláspontja az, hogy ezeket a kérdéseket meg kell vitatni, elemezni kell, és az eredményeket közölni a szabályozási területen érdekelt szereplőkkel, beleértve a nemzeti szabályozóhatóságokat, más illetékes szerveket és az Európai Közösség Bizottságát. Az üzemeltetők ebből a célból megfelelő vitafórumot kívánnak létrehozni és a közép- és kelet-európai területről meghívni minden más olyan vezetékeshálózat-üzemeltetőt, amelyek csatlakozni szeretnének ehhez a kezdeményezéshez.

A kezdeményezés célja az lehet, hogy meghatározzák a "Szolgáltatók Szabályozási Fóruma" (az angol elnevezés rövidítése: ORF) nonprofit szakmai társaság jogi helyzetét, amelynek fő küldetése, tevékenységei és célkitűzései az alábbiak:


Az ORF fő tevékenységei és folyamatai az alábbiak:


Az ORF létrejötte után nemcsak a kelet- és közép-európai területre koncentrál, hanem társa kíván lenni az Európán belül már létrejött szövetségeknek és hivatalos szerveknek, többek között az Európai Bizottságnak és az ITU-nak.

A Deloitte került kiválasztásra arra a szerepre, hogy koordinálja az ORF megalakítási folyamatának előkészítő fázisát.