Kelet-Európa első egyetemi WiFi hozzáférése Oroszországban jött létre

Hûvös Imre, 2004. január 28. 19:51
A WiFi-hálót a Nyizsnyij Novgorodi Állami Egyetemen (NNGU) hozták létre. A berendezést az Intel és a Cisco oroszországi irodái szállították. A szerelést az egyetemen székelő Cisco vállalkozás az egyetemi szakemberekkel közösen végezte.

Mindkét cég már hosszabb ideje szorosan együttműködik az NNGU-val. Az Intel egy fejlesztőképző műhelyt támogat a nyizsnyij novgorodi fejlesztési bázisa számára. A Cisco egy úgynevezett Cisco Hálózati Akadémiát indít az egyetemen a saját szellemi utánpótlásának biztosítására. Mindkét cég több kutatási megrendelést is végeztet az egyetem tudományos bázisán.

A háló 24 Cisco-készítésű hozzáférési pontból áll, amelyeket úgy rendeztek el, hogy a lehető legnagyobb mértékben lefedje a sok épületből álló egyetem nyilvános zónáit. A főépületben teljes a lefedettség, egyes más épületekben a laborokban és konferenciatermekben van hozzáférés. Rövid időn belül az összes épület ellátott lesz. Egy-egy hozzáférési pont 20-50 méteres sugarú körben biztosít vételt.

Az elképzelések szerint a háló nemcsak egyszerű szörfölésre alkalmas, hanem egyes, a technológiájával kapcsolatos egyetemi kurzusokat éppen a WiFi hálón keresztül lehet majd hallgatni.

Az esemény fontosságát mutatja, hogy az ünnepélyes megnyitót Christian Morales, az Intel kereskedelmi és marketing alelnöke tartotta.

A költségek nem publikusak, csak annyi ismeretes, hogy az Intel és a Cisco fele-fele arányban osztozik rajtuk. Becslések 50-100 ezer dollár közé teszik a közvetlen költségeket. A gyors munkát megkönnyítette, hogy az állam - legfelső és regionális szinten egyaránt - minden szükséges adminisztratív támogatást megadott hozzá.