Vita az europaterv.hu internetes cím használatáról

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 2. 09:40
A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Rogán Antalhoz, a Fidesz frakcióvezető-helyetteséhez fordult, hogy mondjon le az általa megvásárolt europaterv.hu és az europa-terv.hu domainnevekről - közölte Braun Róbert, a MeH helyettes államtitkára.

A helyettes államtitkár - a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének alapítója - szerint, mivel az Európa Terv a kormány tavaly februárban nyilvánosságra hozott modernizációs programjának a neve, az szerzői jogi oltalom alatt áll. Braun Róbert elmondta: az Internetszolgáltatók Tanácsának (ISZT) domain-regisztrációs szabályzata egyértelműen rendelkezik arról, hogy ha egy internetes cím regisztrációja valakinek a jogát sérti, akkor arról önként le kell mondania, vagy egy úgynevezett választottbírósági eljárás során a jogos tulajdonosnak fogják odaítélni. A helyettes államtitkár közölte: ha Rogán Antal nem mond le a domainekről, kénytelenek lesznek az ISZT választottbíróságához fordulni. Mint mondta, ha a Miniszterelnöki Hivatal használni kívánja ezt a domaint, "jogos tulajdonaként a bejegyzést kérheti, és hogyha valaki már bejegyezte azt, kérheti, hogy adja át."

Braun Róbert szerint "meglepő az, hogy az Országgyűlés Informatikai Bizottságának elnöke egy olyan kétes jogügyletbe keveredik, ahol az Internetszolgáltatók Tanácsának választottbíróságát kell segítségül hívni a jogszerű állapot helyreállítása érdekében." A helyettes államtitkár közölte, hogy a választottbírósági eljárás megindítása előtt a feleknek nyilatkozniuk kell arról, hogy elfogadják-e a testület döntését és lemondanak-e az egyéb jogorvoslati lehetőségről. Hozzátette: "amennyiben ezt Rogán Antal nem teszi meg, akkor az mindenképpen meglepő, de új helyzetet jelent." Braun Róbert megjegyezte: a Miniszterelnöki Hivatal jogi álláspontja szerint, amennyiben az eljárás elhúzódik, és a weboldal beindítása során az államot kár éri, akkor azért a domain jogtalan használójának kell helytállnia.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a parlament informatikai bizottságának elnöke az MTI érdeklődésére elmondta, hogy még nem kapott tájékoztatást a Miniszterelnöki Hivataltól a szóban forgó domainek ügyében. Hangsúlyozta, hogy véleménye szerint Braun Róbert rosszul végezte munkáját, amikor a miniszterelnök tavaly februári bejelentése után nem jegyezte be a szóban forgó internetes címeket. Rogán Antal közölte, hogy a szerzői jogi törvény értelmében nem illetik meg automatikusan ezek a webcímek a kormányt, hiszen az Európa-terv nem szerepel jogszabályban, nem neveztek el róla intézményt, tehát a kormánynak nincs előjoga a domainre.

A politikus hangsúlyozta, hogy az ellenzéknek joga van elmondania véleményét, és a honlapot beindítja Medgyessy Péter február 16-i évértékelő beszéde után. Mint mondta, a weboldalon a kormány ígéreteinek teljesüléséről lehet majd olvasni. Rogán Antal közölte: "ha egy ellenzéki képviselő, vagy frakció elmondja véleményét, abból az államot kár nem érheti, ugyanis ez a demokrácia." Hozzátette: "Braun Róbert demokráciafelfogásával valami nagyon súlyos probléma van, és arra kérem, hogy a cenzúráról alkotott elképzeléseit, azokat ha lehet, akkor más rendszerekben gyakorolja."