Az internetes telefonálás leszorítja a vezetékes szolgáltatók haszonkulcsát

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 4. 11:08
A távközlési liberalizáció térnyerésével világszerte növekszik a vezetékes távközlési vállalatokra gyakorolt piaci nyomás, a vezetékes telefonálás díjai jellemzően meredek csökkenést mutatnak.

Amennyiben lehet hinni a vezetékes távközlési vállalatoknak, akkor a haszonkulcsuk már közel nullára zsugorodott. A beszélgetések internetes protokollal (VoIP) történő átvitele a piaci nyomást csak tovább fokozza, és egyben hatalmas beruházási igényt is támaszt a vállalatok felé - vélik a távközlési piac elemzői.

A szolgáltatók és a felhasználók számára nyújtott költség előny mellett a VoIP lehetővé teszi a telefon-infrastrukúra integrálását a vállalatok informatikai infrastruktúrájába, ami egyebek mellett az adatbanki hozzáférést is egyszerűbbé teszi. A beszédhang minősége azonban egyelőre még sok kívánni valót hagy maga után.

Az osztrák vezetékes távközlési piacon vezető szerepet játszó Telekom Austria néhány hónapja bejelentette, hogy az úgynevezett NGN-hálózatán (Next Generation Network) az elkövetkező öt év folyamán olyan szélessávú szolgáltatásokat kínál majd, mint például a videotelefonálás. A VoIP hálózat kiépítését azonban csak abban az esetben tartja kifizetődőnek, ha a rajta keresztül nyújtandó szolgáltatások nem esnek további szigorítások alá.

A legnagyobb svájci vezetékes távközlési vállalat, a Swisscom jelenleg harminc VoIP ügyfél hétezer csatlakozási vonalát szolgáltja ki. A VoIP szolgáltatás további terjesztését azonban egyelőre nem szorgalmazza. A VoIP hálózati berendezéseket forgalmazó Alcatel Schweiz viszont ennek ellenére is az elmúlt három év folyamán minden évben megduplázta forgalmát.

Jellemzően a VoIP technológiát alkalmazzák az olcsó vezetékes szolgáltatók is, illetve még a "nagyok" is azokon a szakaszokon, ahol általában alacsony a vonalak terhelése. Erről azonban keveset hallani, mivel éppen a szolgáltatás minőségét tekintik a legfontosabb marketing szempontnak a vezetékes szolgáltatók.