EU-űrkutatás - három konzorcium maradt versenyben a Galileo-koncesszióért

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 9. 08:25
A Galileo nevű európai műholdnavigációs rendszer fejlesztését irányító közös vállalkozás három konzorciumot választott ki az üzemeltetési jog elnyeréséért folyó verseny első szakaszában - jelentette be az Európai Bizottság.

A most véget ért előválogatás eredményeként az Eutelsat (Eutelsat, Hispasat, LogicaCMG és AENA), az Inavsat (Inmarsat Ventures, EADS Space és Thales), valamint a Vinci Concessions, az Alcatel Participations és a Finmeccanica társaságokból álló konzorcium maradt versenyben. A koncessziós pályázatra jelentkezett csoportok mindegyike néhány vezető társaságból áll, amelyekhez a legkülönbözőbb ágazatokat képviselő számos kisebb vállalat - köztük pénzintézetek, illetve a műholdas rádiónavigáció alkalmazásaival foglalkozó cégek - társultak.

A bizottság nagyon bátorítónak ítélte az előszűrési szakasz eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a magánszektor hajlandó tetemes tőkét befektetni a Galileo-program megvalósításába. A három konzorcium egyikének sincsenek kétségei afelől, hogy a Galileo jelentős bevételeket tud termelni, s ezért beruházásaik tetemes hányadát készek saját forrásaikból finanszírozni.

A Galileo Közös Vállalkozás tavaly októberben írta ki a pályázatot a majdani üzemeltetés koncessziójára. A kiválasztási folyamat két szakaszban zajlik: a jelentkezők megszűrése után a második lépcsőben bonyolítják le a tulajdonképpeni versenytárgyalást. A vállalkozás és a bizottság illetékeseinek tájékoztatása szerint ez már a nyár elején elkezdődhet.

Brüsszeli számítások szerint a rendszer teljes kiépítése több mint 100 ezer munkahelyet teremthet, és évi 9 milliárd eurós üzleti lehetőségeket jelenthet az ebben szolgáltatások nyújtásával, illetve felszerelések szállításával bekapcsolódó vállalatok számára. A közös vállalkozás azt várja a koncessziós jog majdani elnyerőjétől, hogy a fejlesztési és telepítési szakasz összesen mintegy 2,2 milliárd eurósra becsült beruházási költségeinek a kétharmadát fedezze.

A koncessziós időszak magában foglalja a rendszer (2006-2007-re tervezett) üzembe helyezésének, majd várhatóan 2008-tól kezdődő működtetésének a szakaszát. A koncessziós szerződés alapján a megbízást elnyerő magánvállalkozás lesz felelős a Galileónak az előírt műszaki követelményekkel összhangban álló működtetéséért.

A gyakorlatban ez körülbelül 30 távközlési műhold Föld körüli pályára állítását, valamint a földi állomások hálózatának kiépítését és üzemeltetését jelenti. A koncesszió jogosultjának befektetései a rendszer szolgáltatásaitól remélt jelentős kereskedelmi bevételekből térülhetnek meg.

A Galileo az EU-tagországok eddigi legnagyobb szabású közös műszaki vállalkozása, amelynek egyik fő célja az, hogy Európa a műholdas helyzetmeghatározásban és rádiónavigációban függetleníthesse magát az Egyesült Államok GPS- (Global Positioning System) rendszerétől. Ez ingyenes ugyan, de a hadsereg ellenőrzése alatt áll. A Galileót alapvetően polgári alkalmazásokra szánják, szolgáltatásaiért pedig fizetni kellene.