A Sony új, DVD-rögzítő digitális kamkorderei

forrás Prim Online, 2004. február 15. 16:47
A Sony új digitális kamerái 3"-es DVD-R és DVD-RW lemezre mintegy 1,4 GB-nyi felvételt képesek rögzíteni, emellett pedig alig fél kilogramm súlyúak és szó szerint elférnek az ember zsebében.

A DCR-DVD 101-es és 201-es modellek tv-készüléken és számítógépen is megnézhető JPEG formátumú állóképek rögzítésére is alkalmasak, az általuk készített mozgóképfelvételek pedig a legújabb DVD-lejátszókon valamint a Playstation 2 játékkonzolokon egyaránt megnézhetők. A DCR-DVD 101es 640x480 képpontos állókép-felbontást produkál, ami ideális e-mailek mellékleteihez. A fejlettebb 201-es 1 megapixeles képszerkesztőjével nagy felbontású mozgóképek és 1152x864 képpontos állóképek készíthetők. A beépített LCD-hibrid technológia erős napfényben is kiküszöböli a 2,5"-es kijelző kellemetlen elmosódását, az annak keretére szerelt kiegészítő felvétel-gomb pedig a különleges szögekből készített felvételek készítését is megkönnyíti.

Amennyiben DVD-RW lemezre rögzítünk, a készülékkel egyszerűbb vágási-szerkesztési munkákat is elvégezhetünk, például felcserélhetjük a jelenetek sorrendjét, vagy akár a rosszabbul sikerült felvételeket meg is ismételhetjük. A készülékhez mozgó-, és állóképszerkesztő szoftver is jár, így utólag "lágy áttűnésekkel" és zenei aláfestéssel gazdagíthatjuk a felvett anyagot, valamint arról másolatot is készíthetünk. A többszörös minőségi képrögzítő technológia révén egy csak egy oldalán írható lemezre is akár 1 egész órányi mozgóképet vehetünk föl mindkét kamerával.

A beépített mozgásérzékelők és képstabilizátor kiküszöbölik és kompenzálják a kamera mozgását felvétel közben, a képminőség romlása nélkül. Mindkét készülék USB 2.0-s, vagy 1.1-es összeköttetés révén számítógéphez is csatlakoztatható, emellett 10-szeres optikai és 20-szoros precíziós digitális zoom-mal, valamint úgynevezett "NightShot Plus" sötétben is minőségi színes felvételeket produkáló rendszerrel van felszerelve.


Milkovits Gábor