Konferencia: Az infokommunikáció és az ember

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 18. 10:06
Az infokommunikációs technikák és az ember címmel tudományos tanácskozás lesz csütörtökön Budapesten, rendezvény céljait kedden sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.

Mojzes Imre, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács elnöke arról szólt, hogy a számítógépek hálózatra kapcsolásával integrálódott a korábban elkülönült távközlés és a számítástechnika. Ehhez hamarosan csatlakozott a média is, így létrejött e három, korábban önálló terület konvergenciája. A távközlés az átvitelt, a számítógép a rendszer szervezését, az adatfeldolgozást végzi, a média szolgáltatja azt a tartalmat, amelyet a rendszer közvetít.

Mojzes Imre szólt arról, hogy a tartalmat egyre többször a felhasználó maga szolgáltatja például az internetalapú kapcsolatokkal, üzleti kommunikációval. A másodlagosan hasznosított telefonhálózatok lettek így az átvitt információk szállítói. A jövő viszont az, hogy megoldják a lakásokban is az elektromos hálózat információátviteli hasznosítását. Az adatátvitelben szerepet kaphatnak a kábeltelevíziós hálózatok is, sőt a vezérlőjelek átvitelében, így az üzemmód-szabályozásban, a széles sávú internet adatátvitelénél, a helyszíni érzékelésnél, a biztonságtechnikában - hangsúlyozta a szakember.

A konferencia foglalkozik majd egyebek között a high-tech-hel, az internetező emberrel, a politológiai aspektusokkal, a technopesszimizmussal, a tudástársadalom lehetőségeivel.