Házőrző robot Japánban

Milkovits Gábor, 2004. március 8. 21:30
A "házőrző sárkánynak" elnevezett, mitikus szörnyekre emlékeztető robotok infravörös szenzorokkal érzékelik a mozgást és amellett, hogy riasztanak, félelmetes külsejükkel és kéken villódzó szemeikkel ijesztik el a betolakodókat.

A "házőrző sárkány", amelynek hátulján 360 fokkal elfordítható kamera is van, a mozgáson kívül érzékeli az égés által kibocsátott szagot és az 50 Celsius fok feletti hőmérsékletet, a riasztást pedig gazdája mobiltelefonjára is el tudja küldeni. A 90 cm magas, 35 kilós robotok darabja 2 millió jenbe kerül, ám borsos áruk ellenére már most 30 példány elkelt belőlük az interneten. A robotot a Tmsuk nevű, csupán 19 főt foglalkoztató kis cég fejlesztette ki, a Sanyo-val együttműködve. A gyártó úgy nyilatkozott, hogy élethű androidok, vagy állatok viselkedését utánzó robotok terén nem tudnának versenyre kelni a nagy cégekkel, ezért szándékosan terveztek egy adott, emberek által nehezen, vagy egyáltalán nem elvégezhető feladat végrehajtására specializált szerkezetet. Mivel az őrző-védő funkcióra kézenfekvő kutyaformát a Sony már megvalósította, a tervezők a "sárkányrobot" megépítése mellett döntöttek. A "házőrző sárkány" egyébként katasztrófahelyzetek után szükséges mentési és romeltakarítási feladatokra is bevethető. A projektnek várhatóan folytatása is lesz; a Tmsuk jelenleg olyan két lábon járó robotok kifejlesztésén dolgozik, amelyek hátukra tudnak venni egy embert, így kórházakban és idősotthonokban segédkezhetnek majd.

Tavaly a két szomszédos várost, Kita-Kyushut és Fukuokát "Különleges Robotkészítő Területnek" nyilvánították, ahol a Tmsuk-hoz hasonló kibernetikai cégek százai koncentrálódnak. Az ötletgazdák szerint a japán népesség elöregedésével párhuzamosan egyre növekszik az igény a háztartási robotok iránt, így 2020-ra a piac nagysága várhatóan a gépkocsikéval vetekszik majd.