Hírszerzésre is alkalmas a robotlégy

Geza Papp, 2004. augusztus 25. 12:00
Rofusz Ferenc, az első Oscar-díjas magyar film a Légy alkotója 1980-ban majdnem minden fesztivált megnyert, majd 1981 elején - bár annak átvételére Hollywoodba Dósay elvtárs, a Hungarofilm vezérigazgatója és slepje utazott - "Oscart" - is. Kíváncsi vagyok, milyen filmet rendezne Rofusz Ferenc arról a "légyről", melyet Japánban 204. augusztus. 17-én mutattak be.
"Tokióban mutatták be augusztus 17-én a világ legkönnyebb repülő mikro-robotját. Az apró "legyecske" vezeték nélküli, úgynevezett Bluetooth távvezérléssel irányítható és arra is képes, hogy fotókat készítsen a levegőből. A képeket a földi vevőkészülékbe továbbítja. A repülő "szem" három percig tud egyhuzamban a levegőben maradni és akkumulátor nélkül mindössze 8 és fél grammot nyom. Gőzerővel fejlesztik a szerkezetet, hiszen ha megnövelik hatótávolságát, akkor akár katonai, akár terrorelhárítási célokra pompásan alkalmazható." - adta hírül a Népszava online.

Ezzel elkészült tehát a világ legkisebb olyan hírszerzésre, kémkedésre is alkalmas eszköze, mely még kis hatótávolságra tud képeket, akár mozgóképeket is, ill. szükség szerint hangot is továbbítani. A kis hatótávolság jelen esetben annak a veszélyét rejti, hogy felhasználójának az információk "átvételéhez" egy alkalmas mobiltelefonnal a közelben kell tartózkodnia. Ez a veszély is megszűnik, ha a "Bluetooth" távvezérlési hatótávolsága megnő.

Nagy méretekben mindez már megvalósítható. Megfelelő antennával, és a jelfogóra történő megfelelő "rálátással" ezt már a szabványosnak sokszorosára növelték. Ismervén a mikrotechnológia rohamos fejlődését, nem hiszem, hogy sokáig kell várni arra, hogy mindez a "legyecske" méreteinek megfeleljen. Ezzel elérhető egy olyan hírszerzés lehetősége, melynek kihasználhatóságáról ma még csak fantáziálni tudunk. Vonatkozik ez a magánszférára, gazdasági szférára és a "klasszikus" katonai - elhárítási - támadási hírszerzésre egyaránt. A bemutatott mikro-robot méretei miatt jelenleg arra egy "veszélyes védelmi eszköz" lehet - mint Rofusz Ferenc filmje esetében: a légycsapó.

Az CIA Directorate of Science and Technology (Tudományos és Technológia Igazgatósága) most ünnepli 40 évfordulóját, melynek tiszteletére a nagyközönség előtt is megnyitották technikai hírszerzési (kém) múzeumuk egy részét Washingtonban.

A teljes kiállítást csak CIA alkalmazottak tekinthetik meg, de kb. negyed részét mindenki. Itt láthatók a robothalak, galamb-fényképezőgépek, dzsungel-mikrofonok - és sok más, a közönség fantáziáját felcsigázó eszköz. Ezek jelentős részét az 1970-es években!!! a Vietnami háborúban használták. "Robot-legyünk" még nem kiállítási tárgy, de nem kell sok fantázia ahhoz, hogy bátran kimondjuk - előbb-utóbb bekerül az aktívan használt eszközök közé.