Boborján, a Beszélgető Robot

Szalay Dániel, 2004. október 12. 17:00
Ma mutatkozik be Pandacsöki Boborján, a L'art pour l'art Társulat legendás hősének internetes mása.
BoBeRt, azaz a Boborján Beszélgető Robot a feltett kérdésekre sajátos stílusában válaszolgat. A www.boborjan.hu címen is elérhető chatbot (beszélgető robot) válaszait kiegészíti a klasszikus boborjáni arcmimika internetesített megfelelője is.

BoBeRt működését az AITIA saját chatbot technológiája teszi lehetővé, melynek lényege, hogy a felhasználó által beírt mondatot a rendszer elemzi, majd a tudásbázisában az ehhez tartalmában hasonló mondatot társítja, végül az ehhez tartozó boborjáni választ megjeleníti.

"Besenyő Pista bácsi is a chatbotnak teremtette ezt a karaktert" - mondja Tatai Gábor mesterséges intelligencia-kutató, a BoBeRt-et kifejlesztő csapat irányítója, az AITIA Rt. elnöke. Ezzel arra utalt, hogy a csetelő robotok jelenleg gyakran értenek félre mondatokat és adnak fura válaszokat. Ez más chatbotok esetében is szórakoztató eredményre vezet, pláne ha a jól felismert kérdésekre is furcsa feleletet ad. Ez a jellegzetesség nagyszerűen passzol Boborján sajátos stílusához.

Az internetes Boborján robot technológiájának középpontjában az úgynevezett "dialógus motor" van, amely egy többéves fejlesztés eredménye, és aminek a jövőben számos felhasználási lehetősége lesz. Ehhez csatlakozik egy dialógus tudásbázis, amely a chatbot karakterét adja: ebben találhatók azok a kérdések, amelyekre BoBeRt-et felkészítették és ebből választja ki a
Boborján által megfelelőnek tartott választ. A böngészőben szövegesen megjelenített válaszokhoz a Boborjánról készített képszekvenciákat is hozzárendelték, ezzel is életszerűvé téve a beszélgetés hangulatát. Így jelennek meg Boborján sajátságos arcmimikái és gegjei. Az animációkat és a site felületét az AITIA Design Studio grafikusai készítették, akik a Flash
fejlesztőeszköz lehetőségeit kihasználva érték el a régi burleszk filmekre oly jellemző hatást.

A BoBeRt-et kifejlesztő csapat tagjai: Laufer László, Molnár György, Paján Zsolt és természetesen a L'art pour l'art Társulatból jól ismert Dolák-Saly Róbert művész.

A csetelő robotot bárki kipróbálhatja a www.boborjan.hu címen. A megjelenítéshez mindössze egy Flash plugin szükséges.

További fejlemény, hogy november elején elindul ugyanezen az oldalon a Bobweb szolgáltatás, ami az egyes internetes tartalmakat boborjánosítja ("boborjánolize"), azaz az oldalak küllemét megtartva, a szöveget átalakítja boborján-stílusúra.