Dinamikusan nő a mobilszolgáltatók adatforgalma

MTI Sajtóadatbank, 2004. október 21. 10:12
A Nokia előrejelzése szerint a világ mobilszolgáltatóinak adatforgalomból származó bevétele az idei 450 milliárd euróról 650 milliárd euróra nő 2008-ra - közölte a Nokia Hungary Network igazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.
Tóth Péter kifejtette: mivel a szolgáltatók egy előfizetőre eső árbevétele folyamatosan csökken, ennek kompenzálására újabb és újabb tartalomszolgáltatásokat vezetnek be.

Az értéknövelt adatátviteli szolgáltatások elterjedésében az ügyvezető szerint jelentős szerepe lesz a harmadik generációs mobilszolgáltatásoknak (3G - UMTS, WCDMA), mivel ezek segítségével sokkal költséghatékonyabban működhetnek a társaságok.

A 3G multimédiás platform lehetővé teszi azt is, hogy például a GSM hálózatokban már ma is használt csomagkapcsolt adatátvitel szolgáltatás (GPRS) helyett egy 6-9-szer gyorsabb adatátvitelt alakítsanak ki a mobilcégek.

Az ügyvezető elmondta, hogy jelenleg a mobil adatátvitelt igénybe vevők leggyakrabban a levelezésüket nézik meg, SMS figyelmeztetést kérnek, csengőhangokat töltenek le, illetve sport- és zenei híreket olvasnak. A 3G elterjedését követően viszont jelentősen változhat a helyzet, mivel például a WCDMA megoldás segítségével a jövőben videofilmeket lehet letölteni, illetve televíziót is lehet nézni.

Tóth Péter szerint a 3G bevezetése azért is kulcsfontosságú a szolgáltatók számára, mert ennek révén elcsábíthatják egymástól a magas árbevételt produkáló ügyfeleket, illetve e nélkül nem
tarthatják meg őket.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a világ 40 országban eddig 125 harmadik generációs licencet osztottak ki, s hálózatok 90 százalékát már építik. Az elmúlt két évben 10 millió 3G-és előfizetőt gyűjtöttek a szolgáltatók, s a létszám bővülési üteme jóval felülmúlja a GSM mobilszolgáltatás kezdeti szakaszáét. Angliában például az egyik szolgáltató egy év alatt 3,5 millió megrendelést gyűjtött harmadik generációs szolgáltatásra.

Az ügyvezető szerint a magyar piac is megérett arra, hogy bevezessék az új technológiát, ám előrejelzése szerint nem várható, hogy hirtelen tömeges igény legyen rá.

Tóth Péter kérdésekre válaszolva nem kívánta megbecsülni, hogy Magyarországon, ezen belül Budapesten mennyibe kerülne az új technológia telepítése, csupán annyit árult el, hogy a 3G
kiépítéséhez elsősorban szervereket és a szoftvereket kell vásárolniuk a szolgáltatóknak, s csak nagyon kis mértékben vagy egyáltalán nem kell új bázisállomásokat létrehozniuk.