Közép- és kelet-európai mobillehetőségek

forrás Prim Online, 2004. október 25. 13:43
"Central and Eastern Europe Mobile Opportunities" címmel jelentette meg elemzését a " Global Mobile" és az "Eastern Europe Wireless Analyst" hírlevelek kiadója a múlt hónapban. A tanulmány 13 ország piaci helyzetét elemzi, Oroszországét, Csehországét, Lengyelországét, Magyarországét.
Ezekben az országokban a mobil-előfizetők száma eléri a lakosság 40, 50 sőt nyolcvan százalékát, de a tanulmány túllép a jelenen, és megpróbálja előrevetíteni az előfizetői számokat egészen 2009-ig. Az országonkénti helyzetképben nem csak a szolgáltatókat, hanem a szabályzókat és azok változásait (például az unióhoz történt csatlakozás okozta várható kiigazításokat) is bemutatják a szerzők.

A kiadvány ára kissé borsos, (papíron 750, elektronikusan 1123-3742 Euro az ára, a felhasználók számának függvényében), de ezt nem is magánembereknek, hanem a piac milliárdos főszereplőinek és befektetőknek szánták. Ezt hangsúlyozandó megemlítjük, hogy a a könyv külön is összegzi a befektetési lehetőségeket abban a négy kulcsországban, amelyek közé Magyarországot is sorolják.

A jelentés részletesen foglalkozik a 2,5G és 3G szolgáltatási helyzetképpel, fejlesztési tervekkel. A függelékben minden régióra nézve részletes adatsorokat találunk minden egyes mobiloperátor előfizetőinek, azon belül a "prepaid" kártyás ügyfeleinek létszámváltozásairól. A kiadvány megrendelhető a www.telecoms.com online áruházában.