F-Secure: A cél fenntartani az iparágnál gyorsabb növekedést

forrás Prim Online, 2004. november 22. 12:10
Az F-Secure Corporation, az IT biztonsági megoldások egyik vezető szállítója 2004 harmadik negyedévében 12,5 millió eurós árbevételről számolt be. A vírusvédelemből és a tartalombiztonságból származó árbevétel 50 %-kal növekedett, így elérte a 10,5 milliós rekordösszeget. A vállalat működéséből 2,5 millió eurós eredmény származott, amely az árbevétel 20 %-a. Az F-Secure működési eredménye így 212 %-kal nőtt.
Az F-Secure Csoport négy üzleti területet különböztet meg a tartalombiztonság terén: vállalati, szolgáltatói, fogyasztói és vezeték nélküli üzletágakat. A tartalombiztonság többek között az alábbi lényeges megoldásokat foglalja magában: vírusvédelem, tűzfal, behatolás-megelőzés, kéretlen levelek szűrése, alkalmazások korlátozása, illetve szülői korlátozások.

2004 első kilenc hónapjában a vállalati szegmensből származó árbevétel a vírusvédelmi és tartalombiztonsági árbevétel 70 %-át adta 20,7 milliós értékben. Ugyanezen időszakban a ’Security as a Service’, azaz a szolgáltatói árbevétel a vírusvédelmi és tartalombiztonsági árbevétel 20 %-át, vagyis 5,8 millió eurót tett ki. Az első kilenc hónapban a fogyasztói szegmens a vírusvédelmi és behatolás-megelőzési árbevétel 9 %-át adta, 2,7 millió euró értékben. A kézi és vezeték nélküli biztonsági termékek árbevétele a vírusvédelmi és behatolás-megelőzési bevételek kevesebb mint 1 %-át tette ki, de az üzleti lehetőségek kilátásai a jövőre nézve bíztatóak.

A 2004. év a „hagyományos” vírusvédelmi termékekről az átfogóbb vírusvédelmi és tartalombiztonsági megközelítésre történő váltás jegyében telt. A harmadik negyedév során új biztonsági funkciókkal, többek között spamszűréssel, kémprogramfigyeléssel és szülői felügyelettel bővültek a csoport termékei.

A csoport Linux platformon kínált vírusvédelmi és tartalombiztonsági megoldásai között számos új - munkaállomás, szerver és átjáró szintű - termék és termékverzió jelent meg a harmadik negyedévben.

Szeptemberben a vállalat a Nokia 6670 telefon megjelenésével párhuzamosan új mérföldkőhöz érkezett. A telefon vásárlói az F-Secure Mobile Anti-Virus egyhónapos próbaváltozatát ingyenesen kapják meg, a későbbiekben pedig előfizethetnek a vírusvédelmi frissítési szolgáltatásra. A vezeték nélküli biztonság területén újabb fontos lépés az a tény, hogy az Elisa, a világ mobiltelefon-szolgáltatói közül elsőként, vezeték nélküli vírusvédelmi szolgáltatást indított intelligens telefonnal rendelkező ügyfelei részére. A szolgáltatás alapja az F-Secure Mobile Anti-Virus megoldás. A csoport sikeresen vezette be Security as a Service szolgáltatását Észak-Amerikában, számos jelentős ügyfelet szerezve. A vállalatcsoport ezenkívül 2004 harmadik negyedévében bejelentett két új európai és két egyesült államokbeli szolgáltatóval kötött partneri megállapodást is.

„A csoport jelenleg a bevételek elé helyezi a növekedést, és továbbra is nagy erőket mozgósít az értékesítés és a marketing terén. A legfontosabb cél az iparágnál gyorsabb növekedés fenntartása a vírusvédelem és a tartalombiztonság területén. A vállalati szegmens érdeklődésének középpontjában a cég hazai piaca, Európa áll. Nagymértékben növelni kívánjuk kutatási és fejlesztési költségvetésünket olyan új projektek indításával, amelyek kibővítik a cégcsoport kínálatát a szolgáltatók és az infrastruktúraüzemeltető vállalatok felé.” - nyilatkozta Risto Siilasmaa, az F-Secure Corporation elnök-vezérigazgatója.