Mobil-adatátviteli sebességrekordot állított fel a Siemens

Milkovits Gábor, 2004. december 9. 20:33
A Siemensnek az eddigi leggyorsabb, 1 gigabit/s-os (1000 megabit/s) vezeték nélküli adatátviteli sebességet sikerült produkálnia kutatólaboratóriumában, MIMO rendszer használatával.
Összehasonlításképpen, a jelenlegi WLAN hálózatok 50 megabit/s-os sebességgel dolgoznak. A MIMO egy egyszerre több olyan antenna használatán alapuló rendszer, amelyek az OFDM technológia segítségével összehangoltan működnek.

Szakértők szerint a 2015-re megjelenő mobilkommunikációs technológia a mostaninál legalább 10-szer gyorsabb adatátviteli kapacitást igényel majd, így a MIMO hasznos megoldás lehet a W-CDMA utáni korszakban. Az új technológia legfőbb korlátja mind ez idáig az volt, hogy a késleltetés nélküli adatátvitelhez, amely elengedhetetlen a telefonálásnál és az élő mozgóképes közvetítéseknél egyaránt, megfelelő teljesítményű vevőkészülékre is szükség van. A Siemens azonban most azt állítja, hogy ezt a problémát is sikerült kiküszöbölniük olyan új jelszerkesztő algoritmusok segítségével, amelyek könnyedén alkalmazhatók a most forgalomban lévő hardvereszközök, konkrétan például a mobil kommunikációs chipek esetében.

A kísérleti rendszer az 5 GHz-es frekvencián üzemel, 100 MHz-es sávszélességgel. A Siemens szándéka szerint tovább dolgozik az adatátviteli sebesség növelésén, illetve a MIMO eszközök minél jobb mobilitásának elősegítésén. A Fraunhofer Távközlési Intézettel (Heinrich Hertz Intézet) és az Alkalmazott Rádiórendszer Technológiai Intézettel (ARST) közösen kifejlesztett technológiát egyébként a 2005-ös cannes-i 3GSM világkongresszuson tekintheti majd meg a nagyközönség működés közben.