Innovatív asztali kliens és új szoftver a Sun-tól

Széll Zoltán, 2004. december 15. 12:05
A Sun Microsystems egyszerre vezette be a „Sun Ray Server Software 3.0” szoftvert és a Sun Ray 170 ultra-vékony klienst, melyek kiterjesztik a hagyományos házi hálózatok sávszélességét a jelenlegi határ fölé. Az új funkciók a felhasználók számára lehetővé teszik igazi nagy biztonságú mobil hidak kiépítését Solaris operációs rendszer vagy Linux OS környezetben.
A szerver alapú Sun Ray 170 ultra-vékony klienst 17 hüvelykes TFT sík panel képernyőn építették fel. A masina mérete 406,8 x 376,7 x 211,4mm, súlya 6,4kg és kiküszöböli az asztali konfigurációk korlátait, valamint a bővítések szükségességét. Mivel Setup-ot nem igényel - az asztali PC-khez képest - csökkenti az üzembe helyezési és kezelés időt. A számításokat a szerveren hajtja végre, ami a felhasználóknak megengedi az erőforrások és a szerver osztályú teljesítmény megosztását. Mivel az asztali masinán nincs operációs rendszer, a felhasználók a szerveren futó bármelyik alkalmazáshoz hozzáférhetnek. Az okos kártya használata lehetővé teszi a hozzáférést az asztali PC-khez is.

A Sun Ray 170 ultra-vékony kliens a hálózathoz történő csatlakozáshoz 10/100 BASE-T határfelületet, míg a külső eszközök - billentyűzet, egér és egyéb - csatlakoztatásához 4 USB kaput használ. A multimédiát 24 bites grafikus alrendszer (2D gyorsító, 1280 x 1024 képpont felbontás) és CD minőségű hang-alrendszer támogatja. A működéshez igényelt szerver UltraSPARC vagy x86 alapú lehet, a szükséges merevlemezhely 95MB.