Óceán-kutatás SGI szuperszámítógéppel

Széll Zoltán, 2005. január 22. 20:04
Az SGI az Amerikai Meteorológiai Szövetség 85. éves találkozóján bejelentette, hogy az „Első Óceánográfiai Intézet” (FIO) az „óceánkörnyezet kutatása” projekt keretében új SGI Altix szuperszámítógépet vásárolt. A FIO az Állami Óceán Minisztérium (Qingdao, Kína) felügyelete alatt működik.
Az SGI Altix 3700 rendszer 32 Intel Itanium 2 processzort tartalmaz és 32GB globál osztott memóriát tartalmaz. A szervert 2004 szeptemberben helyezték üzembe és azóta teljes kapacitással dolgozik. Az új szuperszámítógép erőforrásait az óceán környezetének és az óceán légkörének szimulálásához használják. A FIO jelenleg számos kutatási projekten dolgozik. Ilyen például az óceánok áramlása és a globális éghajlat-változás, a helyi óceántudomány és az óceánok időjárásának hosszú távú előrejelzése, valamint a bonyolult és komplikált matematikai modellek alkalmazása kutatása és fejlesztése. Ezek a számítások nagyon nagy számítógép-teljesítményt és nagy I/O sávszélességet igényelnek. Az Altix rendszer megfelel ezeknek az igényeknek és futtatható rajta az óceán hullám modell új generációja és a környezet numerikus modelljének valós idejű szimulációja.

Az Altix szuperszámítógép osztott memóriájának és méretezhető architektúrájának kombinációja a 64 bites Linux operációs rendszerrel az ilyen típusú munkák által igényelt teljesítményt szállít. „Az Altix 30%-kal nagyobb teljesítményt kínált a belső alkalmazási benchmarkokkal, mint más rendszerek” – mondta Mr Liu Hai Xing a projekt vezetője, majd így folytatta: „Ezek a modelleket és szimulációkat régebbi rendszereken nem lehetett volna futtatni, mivel teljesítményük és I/O sávszélességük korlátozott. Most az új Altix rendszerek számítási teljesítményével és I/O képességével ez lehetővé vált. Nem jelentkeznek a szűk keresztmetszetek, amikor a ww6 belső kódunkat futtatjuk. ”