IEEE 802.22: újabb szélessávú IP protokoll a levegőben, a TV-sávban

Zsadányi Pál, 2005. február 22. 10:23
Mint a WiFi Planet hírlevél legutóbbi számában olvasható, újabb szélessávú rádiós IP protokoll, az IEEE 802.22-es (WRAN) tör utat magának. Méghozzá úgy, mint elefánt a porcelánboltban. A még el sem terjedt WiFi-ről és WiMAX-ról az új hívei kijelentik, hogy máris elavultak hozzá képest. A 2005-ös év egyik ígéretes fejlesztésének jósolják.


A vonatkozó becenév: WRAN – Wireless Regional Access Network – Regionális Rádiós Hálózat. Ez kb. 20 km-es hatótávolságot jelent a normál TV UHF sávban. Az amerikai FCC engedélyezte az adatátvitelt ebben a sávban is. A szabványok tiltják az interferenciát a földi TV-állomásokkal. Ez kicsit korlátozó tényező, mivel a sáv ugyancsak telített, bár a kábel-TV hálózatok terjedése miatt a földi adások szerepe csökken.

WiFi Wireless: WiFi Key

A WiFi Wireless cég rámozdult a mások által szűzen hagyott szabvány technológiai megalapozására, és kidolgozta rá a WiFi Key nevű termékét. A korábbi Bell Lab WiFi technológiai alapokat kiegészítették egy saját tervezésű (proprietary) félvezető morzsával. Állításuk szerint ez lehetővé teszi, hogy rendszerük együtt tudjon működni a korábbi WiFi és WiMAX szabványos eszközökkel is.

WRAN tervek

A 802.22-es szabvány szeinti regionális szélessávú hálózatok paramétereit a következő adatok jellemzik: * 1,55 Mbps sebesség; * kb. 20 km hatótávolság; * 25.000 egyidejű pont-multipont felhasználó. Ez a cég állítása szerint még nem okozza a rendszer bedugulását.

A szabványos WiFi (802.11?) tipikusan kis hatótávolságú elérési pontok (hotspot-ok) köré szerveződik. Ez erősen korlátozza a használhatóságát, például, bevásárló centrumokra, irodaházakra, pályaudvarokra, könyvtárakra stb.

A WiFi Key technológiában kiküszöbölték az elérési pontokat, így nincs szükség közbenső továbbítókra. Ezért tényleg nem dugul be 25.000 egyidejű alkalmazótól sem. Mindezt alapvetően a használt UHF hullámsáv teszi lehetővé. A rendszer az 56 MHz-től 2,5 GHz-ig terjedő (2-től 51. TV-UHF) sávot használhatja. A morzsa egy lecsupaszított iPOD-hoz hasonlít és elég testes (2,5x2,5 cm). USB interfésze elég gyors a megcélzott sávszélességhez.

A WiFi Wireless


A céget egy műholdas kommunikációs rendszerekkel foglalkozó cég hozta létre 2004-ben. Megvették az Avalon RF rádiókommunikációs fejlesztő céget, és annak a szellemi bázisán kezdtek el átütő támadást a WiFi és a WiMAX piacon. Közben jött saját ötletük is.

Az új terméket 2005 közepén tervezik piacra dobni. Elsőként hadiipari alkalmazásokat terveznek (naná, mivel a megvásárolt Avalon RF korábban a Pentagonnak készített WiMAX rendszereket!). A gyengén ellátott területeken, távoli összeköttetéseknél lesz fontos szerepe. Így például Ausztráliában vetettek szemet rá, a 802.16?, WiMAX hálózatok, olcsóbb és hatékonyabb – nem hotspotokhoz kötött – alternatívájaként.