Globális rádió 3G mobiltelefonokon a Virgintől

Milkovits Gábor, 2005. március 4. 08:00
A Virgin Radio beindította a világ első olyan rádióadását, amelyet világszerte ingyenesen lehet fogni a harmadik generációs mobiltelefonokon.
A digitális adások a harmadik generációs szélessávú mobilhálózatokon keresztül jutnak el a hallgatókhoz, függetlenül a szolgáltatótól és a földrajzi helytől. A Virgin a Sydus nevű cég technológiáját használja ehhez, amelynek szoftvere WAP-on keresztül ingyenesen letölthető a Virgin Radio weboldaláról (http://www.virginradio.co.uk/), ezután pedig már csak választani kell a három, különféle műfajú zenét sugárzó állomás közül. A szolgáltatás mintegy 25 Symbian Series 60 vagy Symbian UIQ operációs rendszerű 2,5G és 3G okos telefonon keresztül elérhető - ez jelenleg közel 15 milliós potenciális hallgatói tábort jelent, de a harmadik generációs készülékek népszerűségének jelenlegi ütemével számolva ez a szám rövidesen megsokszorozódhat.

A rádióhallgatás a korlátlan 3G hálózathasználatot biztosító fix díjas előfizetéses konstrukciók esetén ingyenes, ám azoknak, akik használati díjat fizetnek a GPRS vagy a 3G szolgáltatások után, érdemes előbb kiszámolniuk az adás által igénybe vett sávszélesség percdíjait, mielőtt letöltik a szoftvert és rádióhallgatásba kezdenek.