Megütközés Belgrádban: Orosz cégé a szerb Mobtel többségi tulajdona

MTI Sajtóadatbank, 2005. március 7. 09:50
Egy orosz vállalat - egyelőre nem világos, hogy az Alfa Group vagy a Centr Invest Group - megvásárolta a moszkvai BK Treid vállalatot, amely 51 százalékos tulajdonosa a legnagyobb szerbiai mobiltelefon-szolgáltatónak, a Mobtelnek; a hír megütközés váltott ki szerbiai kormánykörökben.
BK Treid a hét végén jelentette be, hogy az Alfa Group megvette a vállalatot, az adásvételi szerződést pénteken írta alá az orosz konzorcium nevében Igor Cukanov, aki a belgrádi orosz nagykövet kezdeményezésére és jelenlétében péntek este tájékoztatta erről Vojislav Kostunica szerb miniszterelnököt és kormányának tagjait. Cukanov közölte, hogy az orosz vállalat részt kíván venni a Mobtel állami tulajdonrészének privatizációjában, és több mint egymilliárd eurót fektetne be Szerbiában.

Az Alfa Group távközlési cégének, az Alfa Telekomnak az alelnöke, Kiril Babajev ugyanakkor közölte a vasárnapi Blic című belgrádi napilappal: nem tud róla, hogy vállalata megvette volna a BK Treidet, és szerinte Cukanov sem nem alkalmazottja, sem nem képviselője az Alfa Telekomnak. Ugyanakkor a belgrádi orosz nagykövetség sajtófelelőse, Aljona Kudrjavceva közölte egy belgrádi hírügynökséggel, hogy Cukanov az Alfa Group nevében aláírta az adásvételi szerződést. Ezt megerősítette közleményében a Mobtel vezérigazgatója, Zoran Pavlovic is, aki szerint egy éve folytak a tárgyalások az orosz partnerrel.

Egyes hírek szerint a BK Treidet valójában nem az Alfa Group vette meg, hanem a Centr Invest Group nevű brókercég, amely igazgatótanácsának az élén Cukanov áll. Feltételezések szerint a Centr Invest Group egymilliárd dollárért vette meg a BK Treidet, amelyet később "átpasszol" az Alfa Groupnak.

Függetlenül attól, hogy ki vásárolta meg a BK Treidet, belgrádi kormánykörökben megütközést váltott ki a hír. A moszkvai BK Treid a Bogoljub Karic szerbiai milliomos vezette BK vállalatbirodalom tulajdona, amellyel az állam évek óta jogi vitát folytat a Mobtel tulajdonviszonyai miatt.

A mobiltelefon-szolgáltatót 1995-ben alapította meg az állami kézben lévő szerbiai postaforgalmi vállalat (PTT) közösen a milosevici rendszer idején felvirágoztatott BK csoport moszkvai kirendeltségével. A BK 51, a PTT 49 százalékos tulajdonjoghoz jutott. Az állam azt állítja, hogy a BK csoport nem a tulajdonjognak megfelelő összeggel járult hozzá a Mobtel megalapításához, s 67 millió dollár helyett, csak 47 millió dollárt fizetett ki, vagyis a PTT részesedése a valóságban nagyobb az alapítói okiratokban szereplő összegnél. A szerb kormány tavaly nyáron fogadta el a Mobtel tulajdonosi szerkezetét vizsgáló kormánybizottság jelentését, amely megállapította, hogy a PTT révén 58,76 százalékos tulajdonnal bír a vállalatban, míg a BK vállalatbirodalomhoz tartozó moszkvai székhelyű BK Treid vállalat tulajdona 41,24 százalékos. A tulajdonjogi vita lezárása a zürichi nemzetközi döntőbíróságra vár.

Az Alfa Group vagyonát kilencmilliárd dollárra becsülik, a konzorcium élén a hasonló nevű orosz bank áll. A vállalatbirodalom 1,9 milliárd dollár haszonnal zárta a 2003-as évet. Az Alfa Group több oroszországi és ukrajnai mobiltelefon-szolgáltatónak, németországi olajfinomítóknak, s az oroszországi Perekrjosztok üzletláncnak a résztulajdonosa.