Külföldit választott a Sony vezérigazgatónak

Milkovits Gábor, 2005. március 7. 10:35
A Sony történetében először külföldit, Howard Stringer-t, a cég amerikai részlegének vezetőjét választotta meg a vállalat igazgatótanácsa vezérigazgatónak.
A Sony igazgatótanácsa hétfőn rendkívüli ülésen tette meg Stringert a vállalatot öt éve vezető Idei Nobujuki utódjává – a kinevezés a részvényesek június 22-i közgyűlése után válik hivatalossá. Stringer meglehetősen nehéz időszakban veszi át az óriáscég vezetését, miután Idei regnálása alatt folyamatosan csökkent a vállalat nyeresége, a fő profilt képviselő elektronikai üzletág pedig válságba került - a Sony elvesztette elsőségét a lapos képernyős televíziók és a hordozható zenelejátszók piacán is. A walesi születésű, brit és amerikai kettős állampolgárságú Stringer az első külföldi az 1946-ban alapított japán cég élén. Míg Stringer vezérigazgató és az igazgatótanács elnöke lett, a vállalat korábbi elnöke, Ando Kunitake is távozik, helyét pedig Chubachi Ryoji veszi át. Szintén mennie kell Ken Kutaragi-nak, a PlayStation játékkonzol atyjának, a Sony félvezető- és szórakoztató elektronikai részlege eddigi vezetőjének. Kutaragiról köztudott, hogy szintén pályázott a vezérigazgatói posztra.

Stringer, aki 30 évig televíziós újságíróként, illetve producerként dolgozott a CBS-nél, 1997 óta van a Sony-nál, tavaly pedig ő felügyelte a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió felvásárlását. Mostani kinevezéséig a vállalat amerikai részlégének vezetője, illetve alelnökként a globális szórakoztatóipari osztály főnöke volt. Befektetési szakértők bizakodóan nyilatkoztak a vezetőváltással kapcsolatban.