Pannon GSM: Mobil szélessávú hálózat a vidéki nagyvárosokban és a Balatonnál

forrás Prim Online, 2005. április 6. 14:01
A Pannon GSM mobil szélessávú hálózata március végétől Budapest egész területén elérhető a felhasználók számára. A hagyományos GSM rendszernél jelentősen nagyobb adatátviteli sebességet, és ennek köszönhetően innovatív szolgáltatások egyre bővülő sorát biztosító rendszer kiépítését most a vidéki nagyvárosokban és a Balaton környékén folytatja a mobilszolgáltató.
Fél éven belül az ország nagyobb városaiban lakók többsége élvezheti a Pannon GSM mobil szélessáv szolgáltatásának előnyeit. Az ezt kiszolgáló, új generációs EDGE hálózat folyamatos fejlesztése révén május végére Magyarország nyolc nagyvárosában – Debrecen, Kecskemét, Miskolc, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok – válik mindennapi valósággá a mobil internet, a zenehallgatás vagy a videónézés, az irodai alkalmazások távoli elérése. Az üdülési szezonra a Balaton környéke, majd szeptember végével további negyven jelentős magyar város is rákapcsolódhat a távközlés jövőjét jelentő mobil szélessávra.

A szolgáltatás hátterében álló EDGE technológia az eddig ismert megoldásoknál legalább háromszor gyorsabb adatátvitelre – megfelelő készülékkel akár 220 kpbs-es sebességre – képes. Ezen a területen Magyarországon a Pannon GSM rendelkezik a legnagyobb tapasztalattal: 2003 májusában a távközlési vállalat hajtotta végre Európa első nyilvános EDGE-hívását. Ez azonban csak a kezdet, hiszen mindeközben folyamatosan zajlik a harmadik generációs UMTS hálózat kiépítése is: a sávszélesség további jelentős bővülését és új szolgáltatások - így a videótelefonálás - igénybevételét lehetővé tevő hálózatot a jövő év januárjától használhatják majd az ügyfelek.

A mobil szélessávon a megszokott adatszolgáltatások még jobb minőségben élvezhetők, míg a nagy kapcsolati sebesség számtalan új lehetőséget is teremtett a mobil szórakoztatás, illetve munka terén. A WAP-on át elérhető tartalomszolgáltatások gyorsabbak és gazdagabbak, a letölthető képek és hangok élethűsége minden korábbinál tökéletesebb. Az adatok, bejegyezések, e-mailek is bárhonnan egy mozdulattal szinkronizálhatóak – köszönhetően a mobil szélessávnak és a Pannon GSM által kifejlesztett irodai alkalmazás-csomagoknak.

A mobil szélessáv által lehetővé tett megoldások közül ma a streaming videó aknázza ki legteljesebben a technológiában rejlő lehetőségeket. A Pannon GSM 2005 elején mutatta be egyedülálló, folyamatosan bővülő kínálatot nyújtó videó-szolgáltatásait. Az az előfizető, akinek erre alkalmas készüléke van, mobilja segítségével nyomon követheti az RTL Klub és a Cool TV legnépszerűbb sorozatait, műsorait (például a Barátok közt, a Gerilla Grill vagy a Heti Hetes legújabb adásait); online élvezheti kedvenc zenekarainak videóklipjeit és visszanézheti az aktuális sportesemények legizgalmasabb pillanatait, köztük a magyar futballbajnokság heti összefoglalóit is.