Kibocsátotta a 64-bites Windows-t a Microsoft

Milkovits Gábor, 2005. április 25. 20:50
A Microsoft bejelentette, hogy hétfőtől elérhetők a Windows XP és a Windows Server 2003 operációs rendszerek 64-bites verziói.
A szoftver egyelőre nem jelenik meg különálló termékként az üzletekben, hanem vagy újonnan vásárolt PC-kre és szerverekre telepítve szerezhető be, vagy pedig ha a felhasználó már rendelkezik 64-bites számítógéppel, úgy régebbi Windows rendszerét cserélheti le az új 64-bitesre. A szoftveróriás bejelentését széles körben üdvözölték, különösen az AMD processzorgyártó részéről, ők ugyanis már két éve forgalmaznak 64-bites szerverlapkákat. Időközben a rivális Intel is kijött saját hasonló termékeivel. (Létezik már egy speciális 64-bites, az Intel Itanium lapkáin futó szerver-Windows is, ez azonban a piacnak csak egy kis szeletét fedi le.)

A Microsofttal együtt a számítógépgyártók is léptek: a Hewlett-Packard ProLiant szervereit látja el 64-bites támogatással, a Dell pedig PowerEdge szerverei és Precision 470-es illetve 670-es munkaállomásai esetében teszi ugyanezt – ez utóbbiak már hétfőtől megrendelhetők az új operációs rendszerrel. Habár a 64-bites környezet előnyei nyilvánvalóak, az asztali számítógépek esetében annak első alkalmazói valószínűleg a multimédiás alkalmazások megszállottjai, vagy a játékprogram-tervezők lesznek. Greg Sullivan Windows-termékmenedzser szerint ugyanakkor az átállás előbb-utóbb ezen a területen is felgyorsul majd, főleg mivel sem az új processzorok, sem a szoftverek nem drágábbak 32-bites elődeiknél.

Az első tesztverzió kiadása óta két éve fejlesztés alatt álló új 64-bites Windows kiadása után még mindig vannak megoldandó feladatok – ezek legfontosabbika az, hogy az új környezethez hozzá kell igazítani a különféle meghajtókat és perifériákat kezelő programokat. A MS közleménye szerint a különféle gyártók eddig mintegy 16 ezer ilyen szoftvert módosítottak a 64-bites kompatibilitás jegyében.