Flash-OFDM mobiltechnológia a Siemenstől

Kovács Attila, 2005. május 24. 18:16
A hazai UMTS rendszereknek is fontos és hasznos kiegészítője lehet az a Bell Labs által kifejlesztett és a szintén amerikai Flarion birtokában lévő Flash-OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) mobiltechnológia.
A Flarion-Siemens partnerség alapján a Siemens által is alkalmazott technológiáról a mai 2. Siemens Szimpóziumon Pitz Sándor, a Siemens Communications mobil account menedzsere tartott ismertetést. A Flash-OFDM alapú 450 MHz-es rádiós hálózatok különösen azoknak a vidéki mobil felhasználóknak nyújthat a maihoz képest többletszolgáltatásokat, akik a harmadik generációs UMTS rendszer létéből, előnyeiből csak időben később részesedhetnek. Jelenleg már prototípus végfelhasználói készülékek (kézi terminálok) vannak forgalomban, illetve léteznek VoIP-re, továbbá integrált kialakítású terminál eszközök. A ma elérhető Flash-OFDM előnyei között sorolják fel, hogy egyszerű hálózatot, nagy adatátviteli arányt (3,2 Mbit/sec) és gyors hívásfelépítést ("flash") biztosít, illetve nagyon kicsi a késleltetési ideje (50 msec). Hátránya, hogy csak részlegesen szabványosított a technológia. További alkalmazási előnynek látszik, hogy Magyarországon a 450 MHz-es tartomány elvileg erre a célra felszabadítható/felhasználható lenne. Elhangzott, igény esetén a Siemens Magyarországon is kész ilyen kiegészítő mobilhálózati megoldások megvalósítására, jelenleg 25 kilométeres, év vége után 50 kilométeres cellasugarú megoldással. Az ilyen rendszerekben a Siemens a Cisco Systems rádiós routereit, gateway eszközeit is felhasználja.

A "Rendszerbe foglaljuk a jövőt" mottóval, május 24-én a budapesti Hotel Héliában közel 250 részvevővel megtartott egész napos "2. Siemens Szimpózium" a Siemens Communications legújabb technikai innovációit mutatta be 25 előadás és egy élő, HiPath alapú, vállalati VoIP bemutató keretében.