3G/WLAN vegyes hálózati alkalmazást tesztelt sikeresen a Nortel

Milkovits Gábor, 2005. június 25. 18:42
A Nortel és a BB Mobile Japánban végzett kísérlete során a cégek állítása szerint a világon elsőként sikerült mobilkészülékkel zökkenőmentesen egyszerre használniuk egy 1,7 GHz-es 3G és egy WLAN hálózatot.
A kísérlet jelentősége abban áll, hogy ily módon a WiFi által lefedett területeken ki lehet használni a nagyobb sávszélességet, ugyanakkor az adott mobilkészülék másutt is praktikusan használható a 3G hálózaton úgy, hogy a váltás közben nem szakad meg a beszélgetés vagy az adatátvitel. Több cég is dolgozik hasonló projekteken, a Nortel azonban most magának tulajdonítja az elsőséget, már ami a sikeres próbát illeti. A cég japán leányvállalata máshol is úttörő szerepet játszik: nemrég az általuk kifejlesztett HSDPA-rendszer próbája során 14,4 Mbit/s-os adatátviteli sebességet értek el, ami körülbelül a 30-szorosa a jelenleg használatos UMTS 3G megoldásokénak.

A vegyes, 3G/WiFi hálózatokat egyaránt, akadálymentesen használni tudó mobil megoldásnak szakértők szerint komoly jövője lehet olyan helyeken, ahol nagy a WLAN hálózat lefedettsége: Tokióban jelenleg például több mint 12 ezer WiFi forró pont üzemel.