A Baltikum első WCDMA 3G hálózatát a Nokia építi

Kovács Attila, 2005. augusztus 16. 12:01
A Nokia és a Latvijas Mobilais Telefons (Lett Mobiltelefon, LMP) WCDMA 3G hálózati berendezések szállításáról szóló megállapodást írt alá.
Ezzel a Nokia továbbra is megőrzi az LMT mobilhálózatának fejlesztésében hosszú évek óta betöltött szerepét. A fejlesztés Lettország, egyben a balti országok első kereskedelmi CDMA 3G hálózatát eredményezi. A kezdőszolgáltatás már működik, és az LMT hamarosan olyan kereskedelmi 3G szolgáltatásokat is kínálhat, mint a videohívás és a videomegosztás.

A Nokia rendszere jelenleg a lett főváros, Riga területén működik, 2006 elején pedig a külvárosokra és azon túl is kiterjesztik. A Nokia már telepítette a kezdeti szakasz berendezéseit, a hálózat továbbfejlesztéséhez szükséges eszközök pedig folyamatosan érkeznek.

A megállapodás alapján a Nokia teljes körű 3G WCDMA infrastruktúrát, többek között WCDMA bázisállomásokat, rádióhálózat-kezelőket, valamint a 3GPP 4. kiadásán alapuló Nokia MSC szerverrendszert is magába foglaló áramkör- és csomagkapcsolt hálózati berendezéseket szállít és telepít. A Nokia emellett biztosítja a Nokia NetActet is tartalmazó, 3G-hez nyújtott működéstámogatási rendszerét, és a szolgáltatóval 3G karbantartási megállapodást is kötött.

A régióban utat mutatva, az LMT elsőként vezeti be a következő generációs szolgáltatásokat.