Amerikai kémműholdak segítik a New Orleans-i mentést

Kiss Ádám Zoltán, 2005. szeptember 1. 22:08
Az USA megpróbálja eddig rejtett telekommunikációs rendszereit is bevetni a mentést végző csapatok segítségére, miután a város több részén teljes káosz tört ki.
Az Egyesült államok megkezdte eddig szinte ismeretlen felderítő rendszerei bevetését, mivel a Katrina hurrikán pusztítása után a városban maradt lakosság egy része a vízhiány miatt haldoklik, más része pedig egyelőre megállíthatatlan fosztogatásba kezdett. A hagyományos kommunikációs megoldások, mint a telefon és a mobiltelefon, csak igen akadozva működnek. A földi hálózatok egy része megsemmisült, sok berendezés károsodott. A mobilhálózatok ennek eredményeképpen túlterheltek, nehéz hívást kezdeményezni, bár ez egyre kevésbé fenyeget, mivel a városban szorultak még működő mobiltelefonjai sorra lemerülnek.

A CNN szerint New Orleansban szórványos lövöldözések törtek ki, és lövések érték a menekülőket befogadó sportarénát és egy egyébként is teljesítőképessége határára ért kórházat is. A város polgármestere 4000 fős Nemzeti Gárda-erősítést kért azonnali hatállyal, mivel a lövöldözések miatt sok városrészben a vállalhatatlan kockázatra hivatkozva leállítottak minden mentőakciót. Ezen a helyzeten próbál segíteni, elsősorban az állapotok tisztázásával és információszolgáltatással az eddig szinte ismeretlen National Geospatial-Intelligence Agency (NGA), mely a kémműholdak adatait elemzi ki a hírszerzés és a hadsereg számára, ám most erőforrásait átcsoportosította New Orleans megfigyelésére.

Az NGA hatalmas, és naprakész adatbázisa segíthet a segélyek szállítási útvonalainak megtervezésében, mivel az ügynökség képes átlátni teljes szállítási hálózatokat, illetve alternatív útvonalakat javasolni. Az NGA a Pentagon felügyelete alatt végzi tevékenységét, és már pénteken megpróbált segíteni a viharra való felkészülésben amikor 100 nagy felbontású képet küldött a hatóságoknak a vihar várható útvonalába eső kórházak, rendőrőrsök, iskolák és autópályák feltüntetésével.