SZDSZ: javultak Magyarország informatikai és távközlési mutatói az OECD szerint

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 21. 09:26
Javult Magyarország helyezése az elektronikus és hírközlési szolgáltatások mennyiségi és minőségi mutatóit rangsoroló a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által készített jelentésben - közölte a Szabad Demokraták Szövetségének elnöke sajtótájékoztatón kedden.
Kuncze Gábor elmondta: a liberális tárcavezetésnek köszönhetően a mobiltelefon-szolgáltatások tarifái jelentősen csökkentek, míg 2002-ben Magyarország még az utolsó helyen állt, mára 18 helyet lépett előre, így a 12-dik.

Jelentős előrelépés tapasztalható a szélessávú internet elterjedésében, az összes internet-előfizetés 50 százalékát már ez teszi ki, ugyanakkor Magyarország ötödik helyével még elmarad az élmezőnytől - mondta.

Közölte: a fejlődés jele az is, hogy év végére 2.500 településen lesz internet-kapcsolattal ellátott iskola, amely ötször annyi mint az előző ciklus idején volt. A kormányzati ciklus végére az országban és a határokon túl több mint 3.000-re nő az e-Magyarország pontok száma.

Kovács Kálmán informatikai miniszter elmondta, az informatika részaránya a nemzetgazdaságon belül olyan magas, hogy OECD-jelentés Magyarországot a negyedik helyre sorolja a legfejlettebb 30 országot rangsoroló listán.

A távközlési berendezések exportjában Magyarország a második helyen áll Finnország után - közölte. Hozzátette: a teljes exporton belül ez a terület meghaladja a 14 százalékot, ami tízszer több, mint 1996-ban.

A miniszter kitért arra is, hogy Magyarországon a szélessávú internet gyorsabban fejlődik, mint ahogy elterjedt a mobiltelefon-szolgáltatás, így az ország ezen a területen is hamarosan az élvonalba kerül. Várhatóan 2006 közepére a szolgáltatás ára a 20 eurós uniós átlagra csökken - mondta.

Beszélt arról is, hogy a jövőben Magyarországnak az elektronikus szolgáltatásokra épülő állam kialakításában kell előre lépnie. Kilencszáz  településen jövő januártól, az országos állami intézményekben 2007 elejétől pedig az önkormányzatokban vezetik be fokozatosan az elektronikus szolgáltatásokat - mondta.