A Sony tízezres leépítést tervez

Genda Csongor Zoltán, 2005. szeptember 22. 17:16
A Sony japán elektronikai konszern egy átstrukturálódási projekt keretén belül 2008-ig összesen 10.000 munkahely megszüntetését tervezi- tudhattuk meg a vállalat mai közleményéből.
Pontosabban csak Japánban 4000-en veszítik el majd állásukat, a további leépítésekre pedig a külföldi telephelyeken kerül sor. A japán konszernnek jelenleg 150.000 alkalmazottja van világszerte és a tízezres leépítés által 1,5 milliárd euró (200 milliárd jen) megtakarítást akar elérni a vállalat. A Sony 65 gyárából 11-et vagy bezár vagy értékesíti azokat. Az elektronikai konszern a jövőben az olyan területekre akar fókuszálni, mint az elektronika, videojátékok illetve szórakoztatóelektronikai cikkek - nyilatkozta Howard Stringer, a vállalat vezérigazgatója.

Szakértők szerint a Sony leépítési programja mögött az húzódhat meg, hogy a vállalat most nehéz időket él, mert a tévékészülékek piacán olyan konkurensekkel kell szembenézzen, mint a Sharp és a Matsushita, a digitális zene ágazatban pedig az Apple-el kell megvívjanak.