Kínában új szabályozást tettek közzé az internetes híroldalakra vonatkozóan

MTI Sajtóadatbank, 2005. szeptember 26. 09:25
Új szabályozást vezetnek be a pekingi hatóságok a kínai internetes híroldalak tartalomellenőrzésére, igyekezve kordában tartani az egyre szaporodó internethasználók tevékenységét.
Az informatikaipari minisztérium és az államtanács által közösen kiadott új szabályok "szabványosítják a hírek és információk kezelését" az országban - közölte vasárnap a hivatalos Új Kína hírügynökség, hozzátéve, hogy a rendelkezések azonnal hatállyal életbe lépnek. A jelentés nem részletezte a rendelkezéseket, csupán annyit közölt, hogy a netoldalakra csak aktuális hírek és információk kerülhetnek fel.

Csak "egészséges és civilizált hírek és információk" lesznek megengedhetők, "amelyek jótékonyan hatnak a nemzet minőségi és gazdasági fejlődésére, s előmozdítják a társadalmi haladást" – írta a hírügynökség, figyelmeztetve, hogy "az oldalak nem terjeszthetnek az állambiztonságot és a közérdeket sértő híreket és információkat".

Kínában az internetezők száma már meghaladja a százmilliót, s ezzel a világon a második helyen áll az Egyesült Államok 135 millió nethasználója mögött. A kommunista vezetés ösztönzi a világháló oktatási és üzleti alkalmazását, ugyanakkor rendkívül szigorúan ellenőrzi az online tartalmakat.