Az USA nem akarja feladni az internet fölötti ellenőrzését

MTI Sajtóadatbank, 2005. október 5. 09:14
Az Egyesült Államok nem akarja feladni ellenőrzését az internet fölött, és nem hajlandó átruházni azt egy ENSZ-testületre, jelentette ki David Gross amerikai ENSZ-nagykövet Genfben.
ENSZ-körökben azonban egyre nagyobb a nyomás a kompromisszum irányába, mivel egyre több ország van azon az állásponton, hogy az internet ellenőrzése nem lehet egyetlen ország kiváltsága. Gross - aki egyben az amerikai külügyminisztérium nemzetközi kommunikációs és tájékoztatáspolitikai koordinátora – azonban kereken kijelentette, hogy az internet-irányítás ENSZ általi átvételéhez nem járulnak hozzá, ez az Egyesült Államok számára elfogadhatatlan. Utalt a novemberben Tunéziában rendezendő világinformatikai csúcsértekezletre, amely éppen azokon a kérdéseken fulladhat kudarcba, hogy ki gyakorolja az ellenőrzést a címrendszer és az internet-irányítás felett.

Az internetellenőrzés hagyományosan az Egyesült Államoké, ahol az eredeti rendszert lényegileg felépítették és finanszírozták. Bár ez általánosan elismert, mindenekelőtt a fejlődő országok részéről nő az elégedetlenség, elsősorban az internetcímek kiadása miatt.

Egy javaslat szerint például a hálóoldalcímek ellenőrzése az amerikai székhelyű ICANN internet-igazgatástól átkerülhetne egy államközi testülethez, amelynél megvalósulhat az ENSZ ellenőrzés.

Az amerikaiak csalódottságuknak adtak hangot az európaiak javaslata miatt, amely pontosan az ENSZ-ellenőrzés irányába történő elmozdulásnak tűnik. Ugyanakkor az Egyesült Államokat csak néhány ország támogatja a kérdésben.

Az "internet szelleme" - amerikai vélekedés szerint - éppen az, hogy rugalmas és a gazdaság által irányított. Gross határozottan kijelentette: ez a nemzeti érdekek kérdése, nincs mit alkudozni róla. Mindenekelőtt az ENSZ központi szerepét ítéli az Egyesült Államok jelenleg kizártnak.