EU akcióterv kulturális és tudományos tartalmak digitalizálására

forrás Prim Online, 2005. december 20. 16:45
A MATISZ online hírlevelének legújabb száma szerint az Európai Unió angol elnöksége bejelentette a kulturális és tudományos tartalmak digitalizálásának Európai Unió által koordinált dinamikus akciótervét.
Ezen akcióterv középpontjában azok a rövid és hosszabb távú kezdeményezések állnak, amelyek célja, hogy az európai kulturális és tudományos tartalmak sokkal szélesebb körben elérhetővé váljanak a nagyközönség számára a digitális technológiák és az internet közvetítésével.

A terv a következő célterületekre irányul:

Stratégiai vezető szerep elérése egy dinamikus és változó környezetben, amely gyors technológiai és gazdasági fejlődéssel jellemezhető.
A tagállamok digitalizálási kezdeményezései, az EU hálózatok és projektek közötti erős kapcsolatok kiépítése, a koordináció megerősítése.
Azon erőfeszítések folytatása, amelynek célja a digitalizálási tevékenységek párhuzamos végzésének és elszigetelődésének legyőzése, és a szinergia maximalizálása.
Az alkalmas modellek, finanszírozási lehetőségek és irányelvek felmérése és azonosítása a fenntartható fejlődés és a hosszú-távú megőrzés stratégiák elérésére.
A kulturális és nyelvi sokféleség elősegítése a létrejövő digitális tartalmak esetén.
A teljes szöveg megtalálható a következő link alatt: www.minervaeurope.org/publications/dap.htm

Az akcióterv a Nemzeti Képviselő Csoport munkájának eredményeképp létrejött digitalizálási politika és program- különösen Hollandia, Luxembourg és az EU Angol Elnöksége alatt - amely a Lundi Akcióterv (2001) eredményeit hasznosítja és viszi tovább. További információkat a Nemzeti Képviselő Csoportról, a Lundi Akciótervről és a MINERVA név alatt létrejött kapcsolódó tevékenységekről a DigiCult weboldalán olvashatnak. www.cordis.lu/ist/digicult/eeurope.htm