Új generációs Alcatel városi hálózati eszköz

Kovács Attila, 2005. december 28. 18:51
Az Alcatel legutóbbi, decemberi sajtótájékoztatójáról szóló híradásunkban említettük, hogy a cég a magyar piacon is perspektivikus, és az iparág első olyan kapcsolójának számító berendezést dobott piacra (Alcatel 1850 Transport Service Switch - TSS), amely három különböző platformot képes egy időben támogatni. Most az 1850 TSS technikai részleteiről tájékoztatott az Alcatel.
A főleg a távközlési szolgáltatók céljaira előnyös Alcatel 1850 TSS olyan újszerű több szolgáltatású transzport platform, amely a száz százalékig áramkör kapcsolt forgalomtól a száz százalékig csomagkapcsolt forgalomig, bármilyen forgalommixet képes támogatni. A szolgáltatók egy olyan univerzális switch révén címezhetik meg a TDM/áramkör kapcsoltból az átmenetet a csomagkapcsolt átvitelre, amely rugalmas ellátást biztosít mind az Ethernet/MPLS, mind Sonet/SDH, mind pedig a WDM/OTN platform számára, mégpedig bármilyen megosztásban. Ezáltal megszűnnek a hagyományos MSPP/MSTP (Multiservice Prvisioning Platform/Multiple Spanning Tree Potocol) megoldások adatforgalmának növekedésénél fellépő blokkolási problémák. Hatékony keresztplaform hálózatmenedzsment és egységes vezérlés egyszerűsíti a működtetést és csökkenti a tulajdonlás összköltségeit (TCO). A különböző transzport kapcsoló igényeknek megfelelően, az 1850 TSS többféle méretben, kiépítésben kapható.

Az Alcatel szerint az 1850 TSS-sel új időszak vette kezdetét a városi hálózati technológiában. A három platformon való működés következtében a szolgáltatóknál a gyártó cég több mint 30 %-os capex és több mint 40%-os opex megtakarításokat jósol. A berendezést az Alcatel által fejlesztett "Univerzális Switch" technológia alapján tervezték. Az 1850 TSS integrális része az Alcatel Triple Play és konvergencia hálózati megoldáscsomagjának.