IPod-töltőkkel felszerelt brit hadihajó

Milkovits Gábor, 2006. február 6. 21:36
A brit hadiflotta legújabb, Daring („merész”) nevű hadihajójának fedélzetén a szupermodern fegyverzet mellett minden kabinban található egy-egy iPod-feltöltő aljzat is.
A múlt héten vízre bocsátott, 45-ös osztályba tartozó romboló a háromszoros hangsebességgel repülő vadászgépek követésére képes radartechnológián kívül más jellegű meglepetéseket is tartogat. A brit védelmi minisztérium szóvivője elmondta, hogy a hajó kabinjaiban iPod-töltő aljzat, továbbá CD-lejátszó, ötcsatornás hangrendszer, illetve szélessávú internet-kapcsolat is helyet kapott. A szórakoztató elektronikával kapcsolatos felszerelés telepítésének okát részletesen nem indokolta a brit kormányzat. John Reid védelmi miniszter közleményében ezzel kapcsolatban csupán annyi szerepelt, hogy „a hajó bizonyíték arra, hogy a kormány minden eszközt biztosít tengerészeinek a megfelelő munkavégzéshez”.

A Brit Királyi Haditengerészet 2009-ig öt további hasonló technikát felvonultató hadihajót tervez vízre bocsátani, név szerint a Dauntless-t, a Diamond-ot, a Defender-t, a Dragon-t és a Duncan-t. A hat hajó mindegyike egyszerre, három év múlva áll csak hadrendbe.