Xbox 360 Kínának?

Genda Csongor Zoltán, 2006. február 24. 19:30
A játékkonzolokat gyártó vállalatok mindezidáig ódzkodtak termékeik kínai piacon való bevezetésétől, azonban az AP hírügynökség szerint a Microsoft szoftveróriás fontolgatja nemrég megjelent új generációs gépének az amerikai, európai és japán premierek után a kínai forgalmazását is.
A redmondi konszern óvatosan kíván eljárni az ügyben, mert előttük lebeg a Sony példája, amely vállalat 2003-ban összetűzésbe került az ország kormányával, és a Playstation 2 premierjét meghatározatlan időre el kellett hogy halasszák.

"Szorosan együttműködünk a helyi hatóságokkal, hogy tisztázzuk, célunk elérése érdekében milyen feltételeknek kell eleget tennünk"- nyilatkozta Alan Bowman, a Microsoft ázsiai Xbox részlegének vezérigazgatója. Konkrét időpontot azonban nem tudott megjelölni Bowman, mert elmondása szerint ez egy különösen ellenőrzött piac, és először túl kell verekedniük magukat az ázsiai ország bürokratikus rendszerén.

Az Xbox 360 kínai forgalmazására azonban megvan az esély, mert a szoftveróriásnak már vannak ismeretei a helyi törvényeket illetően, ugyanis akárcsak nemrégen a Google, ők is fejet hajtottak korábban az államapparátus cenzúrahivatala előtt, hogy beindíthassák az országban a kormány követeléseinek eleget tevő, szűrőkkel felvértezett MSN-keresőjüket. Szakértők azonban úgy vélik, a kínai hatóságokkal való egyezkedés nagyon könnyen egy cenzúrázott Xbox Live-szolgáltatást eredményezhet majd.