A Panasonic legújabb asztali DVD felvevői

forrás Prim Online, 2006. február 26. 12:28
A Panasonic négy olyan DIGA sorozatú DVD-felvevőt indít útjára, amelyek minden eddiginél könnyebben kezelhetők, mind felvétel, mind lejátszás tekintetében magasabb minőséget nyújtanak, és fejlettebb hálózatkialakítási lehetőségekkel rendelkeznek.

A DMR-EH65-ös csúcsmodell egyik nagy előnye az új HDMI-interfész, amely egyetlen kábel felhasználásával teszi könnyeddé más HDMI-kompatibilis készülékekhez történő csatlakoztatást. A beépített HDAVI-vezérlő például egy Panasonic VIERA tévékészülékkel történő használat esetén egyetlen gombnyomásra bekapcsolja mindkét berendezést, elvégzi a megfelelő beállításokat, és automatikusan megkezdi a lejátszást. Hasonló módon, ha a DVD-felvevőt például egy kompatibilis műholdvevőhöz csatlakoztatja, az egész házimozirendszert egyetlen gombnyomással be- vagy kikapcsolhatja, így nincs szükség arra, hogy minden egyes eszközt külön kezeljen, manuálisan választva ki a bemeneti forrást. Képminőség tekintetében a HD Up-Conversion (nagyfelbontású felkódolás) funkcióval értünk el javulást: a DVD-filmek és egyéb tartalmak megjelenítése ezáltal a teljes nagyfelbontású képekével (720p/1080i) válik egyenértékűvé. Idei kínálatunk külön figyelmet érdemlő tagja a beépített videomagnó-funkció révén népszerűvé vált DMR-ES35V készülék, de a Panasonic minden 2006-os DIGA modellje vonzó fejlesztéseket rejt magában.

Egyszerű működtetés

Minden DIGA DVD-felvevő a szuper-multiformátumú felvétel és lejátszás egyszerűségét és kényelmét kínálja a felhasználóknak, amely a felvétel formátumától függetlenül bármilyen DVD lejátszását lehetővé teszi. A készülékekkel DVD-RAM, DVD-R, DVD-R DL1, DVD-RW2, +R, +R DL1 és +RW lemezekre készíthető felvétel, melyek természetesen le is játszhatók a sorozat minden tagján. Ugyancsak lejátszhatók rajtuk a DVD-Audio, DVD-Video, Video CD, SVCD, Audio CD (CD-DA), CD-R/RW3 MP34/JPEG, valamint a DivX formátumú lemezek. A működtetés egyszerűségéről az 1 mp-es Quick Start Recording5 (“gyors kezdésű felvétel”) funkció gondoskodik, melyet a Panasonic felvevőinél a kívánt funkció egyszerű kiválasztását segítő, feladat (task-) alapú navigációs menü egészít ki. Az automatikus meghajtóválasztás szükségtelenné teszi a meghajtó távvezérlővel történő kiválasztását, így a DVD-lemez vagy az SD-kártya behelyezése után a lejátszás azonnal megkezdhető. Ezenkívül például az olyan jellemzők, mint az automatikusan előugró DVD-lezáró menü, szintén hozzájárulnak az egyszerűsített használathoz. A DIGA sorozat DVD-R DL (egyoldalas, kétrétegű) és DVD+R DL (egyoldalas, kétrétegű) lemezeket is támogat, és egyszerű DVD-R/+R lemezekre is hosszú idejű felvételt tesz lehetővé.

Kiváló kép- és hangminőség

Az új 108 MHz/12 bites DAC (digitális-analóg átalakító) még finomabb lejátszási minőséget biztosít a DIGA modellekben. 2-szeres felbontású LP (hosszú lejátszás) üzemmódban ezek a készülékek akár 500 soros horizontális felbontásra is képesek, így kétszer olyan éles képet jelenítenek meg, mint az LP-üzemmódba kapcsolt hagyományos modellek. A DMR-EH65 LP-üzemmódban is ugyanolyan vízszintes felbontásban készít felvételt, mint SP (standard lejátszás) üzemmódban, lehetővé téve ezzel mintegy 222 órányi, kiváló képminőségű tartalom rögzítését a készülék 250 GB-os6 merevlemezén. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy több mint egy hónapon keresztül akár minden nap hatórányi tévéműsort vehet fel különleges, SP-színvonalú képminőségben.

A fantasztikus látványhoz ugyancsak hatásos hangminőség társul: a jellemzően audiokomponensekben alkalmazott 192 kHz/24 bites DAC-átalakítónak köszönhetően a DIGA hűen adja vissza a források hangját. A HDD-modellekben ezenkívül az elismert Elna Co., Ltd. által gyártott SILMIC elektrolitkondenzátorok is megtalálhatók, amelyek többek közt a rezgésnek különlegesen ellenálló, selyemszálas elektrolitpapírból készülnek. A lehető legjobb hangminőség elérése érdekében azonban a lehetséges lejátszási környezetet is figyelembe kellett vennünk. A merevlemezes modellekben külön csillapító gondoskodik a meghajtó rezgésének kioltásáról, megelőzve ezzel a hangszóróház beremegését. A ventilátor sebességét szabályozó egyedülálló Panasonic technológia bevezetése hallható mértékben csökkentette a ventilátorzajt, csökkentve ezzel együtt a működés zajosságát is. E két fejlesztés – a külön csillapító és a csökkentett ventilátorzaj – együttes hatásaként a DIGA készülékek működése nagyon csendes, csupán 30 dBA.

Hálózatkialakítás

A DMR-EH65-ös és 55-ös modellekben található SD-aljzat7 számos hálózatkialakítási lehetőség számára nyit ajtót. Segítségével az SD-memóriakártyára rögzített filmek egyszerűen lejátszhatók, illetve átmásolhatók a merevlemez-meghajtóra vagy DVD-RAM-ra. Digitális fényképek és SD-videók merevlemezre vagy DVD-RAM-lemezre történő átírásához szintén praktikus eszköz az SD-aljzat: használatával egyszerűen összegyűjthetők és egy helyre rendezhetők a különböző forrásokból származó felvételek. A DMR-EH65 és 55 egyaránt képes mozgó és álló képek egyazon lemezre történő felvételére, így a kedvenc fotók és videók akár egyetlen lemezen, egyszerre hozzáférhető formában tárolhatók, illetve létrehozhatók például téma szerinti lemezek a sportesemények, nyaralások vagy éppen egy kisgyermek élete első hónapjainak, éveinek megörökítésére. Minden 2006-os DIGA modell rendelkezik DV-bemenettel, amely a videokamerával készült felvételek átvételéhez nyújt segítséget. A képek lejátszólistában jelennek meg, így bárki könnyen elérheti őket akár szerkesztés, akár hosszú távú archiválás céljából.