Digitális műsorszórás - törvény hiánya gátolja az elterjedését

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 10. 09:00
A digitális műsorszórásra való átállás elkerülhetetlen, ugyanakkor egyelőre lehetetlen, mert nem született róla törvény - mondta Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) vezetője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Május 15. és június 16. között Genfben a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) által szervezett regionális távközlési értekezleten véglegesítik azt a földfelszíni digitális frekvenciatervet, amely évtizedekre, mintegy 50 évre meghatározza, hogy Magyarország milyen tartományt használhat. A döntést két éves nemzetközi egyeztetés előzte meg: a megbeszéléseken 110 európai, afrikai és ázsiai ország vett részt.

Kovács Kálmán kifejtette: a digitális műsorszórás megvalósulása kulcsfontosságú az ország teljes modernizációja szempontjából, mivel a technológia jelentősen megnöveli a tartalomszolgáltatás lehetőségeit. Bővíti az audiovizuális választékot, liberalizálja a médiapiacot, s jelentős beruházásokat indukál a szolgáltatói oldalon.

Az Európai Unió irányelve szerint a tagországoknak 2012. december 31-ig kell áttérni a digitális műsorszórásra, s ezzel együtt megszűnik a jelenlegi analóg műsorszórás.

Magyarország 2012-ig összesen 8, reálisan 6-7 multiplexet, azaz frekvenciatartományt szerezhet meg. Kezdetben egy multiplex 4-5 televíziós csatorna közvetítését teszi lehetővé, később azonban a fejlesztések révén 8-9-ét is.

Magyarország a mostani genfi döntés során nagy valószínűséggel két és fél multiplexet kap: ebből az egyik teljes multiplex országosan 70 százalékos, a másik pedig 50 százalékos lefedettséget tesz lehetővé, míg a fél Budapestet és környékét látja el digitális műsorszórási lehetőséggel.

A miniszter elmondta: Magyarországon a digitális műsorszórás elterjedését gátolja, hogy nem született róla törvény. Ennek hátterében részben az országgyűlési képviselők kétharmados szavazatával módosítható médiatörvény áll, mivel e hatályban lévő jogszabály szerint nem lehet lebonyolítani a frekvenciapályáztatást.

A miniszter elmondta: a közeljövőben, a korábbi vitákban elhangzottakat figyelembe véve átalakítják a tavaly benyújtott, de el nem fogadott törvénytervezetet, s az új kormány ismét az Országgyűlés elé terjeszti.