50 nm-es NAND flash csipek az Intel-től és a Micron-tól

Milkovits Gábor, 2006. július 27. 19:51
Az Intel és a Micron Technology megkezdte az iparág első 50 nm-es technológiával készülő NAND flash memóriacsipjeinek gyártását, egyelőre csak kis tételben.
A csipeket a két cég közös, januárban alapított IM Flash Technologies nevű vállalata gyártja. A 4 gigabites eszközök sorozatgyártása várhatóan jövőre indul majd be, és aligha kell majd lámpával kutatni a megrendelők után. A NAND flash ágazat ugyanis előrejelzések szerint idén 13 és 16 milliárd dollár közötti forgalmat érhet el, 2010-re azonban ez a szám 25-30 milliárdra nőhet. Az éles versenyben annak van előnye, aki a hordozható eszközökhöz, vagy USB meghajtókhoz minél kisebb méretű és minél olcsóbb memóriacsipeket tud szállítani, márpedig az 50 nm-es technológia mindkét téren előnyt biztosít a gyártónak.

Brian Shirley, a Micron alelnöke elmondta, hogy 2004-ben még 90 nm-es eljárással készítették lapkáikat, így valószínű, hogy néhány éven belül ismét sikerül majd jelentősen nagyobb adatsűrűséget biztosító termékeket kifejleszteniük.