Hertz autókölcsönzés kulcs helyett RFID kártyával

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 14. 21:21
A Hertz autókölcsönző Franciaországban egy újfajta rendszert tesztel, amelyben a rendszeres ügyfelek kulcs helyett RFID kártya segítségével vihetik el a kibérelt gépkocsikat.
A nizzai repülőtéren 60 olyan kísérleti Renault Mégane áll az ügyfelek rendelkezésére, amelyeket kulcsátvétel, vagy bármiféle más, alkalmazott bevonásával történő adminisztráció nélkül, RFID rádiócsipes kártyájuk segítségével elvihetnek. A kibérelt autót egy a repülőtér csarnokában elhelyezett megjelenítőn lévő információ alapján tudják kiválasztani a parkolóból, majd ezután elég az RFID kártyát a szélvédőbe épített, antennával ellátott érzékelő közelébe tartaniuk, és a kocsiajtók automatikusan kinyílnak. A fedélzeti számítógéppel összekapcsolt, visszapillantón elhelyezett képernyőn ezután megjelenik a kérdés, hogy az illetőnek van-e érvényes jogosítványa, majd az igenlő válasz esetén a gyújtásgomb megnyomásával be is indítható a motor. A megoldás emellett egy olyan praktikus funkcióval is el van látva, hogy az ajtók csak akkor záródnak be, ha csukott állapotukban a kártyát kívülről a szélvédőhöz tartják, ily módon elkerülve az olyan kellemetlen helyzetet, mikor az ügyfél véletlenül bezárja azt az autóba.

A megoldás nyilvánvaló praktikuma mellett abból a szempontból is jól jöhet a Hertz-nek, hogy amennyiben beválik és elterjed, jóval kevesebb munkaerőt kell majd foglalkoztatnia. Kérdés persze, hogy a személyes szabadságot érintő aggályok miatt a közönség mennyire fogadja lelkesen az RFID kártyás technológiát.