A Moody's leminősítésre jelölte a Magyar Telekomot

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 1. 08:47
Leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá vette csütörtökön a Magyar Telekom közepes befektetői "Baa1" deviza- és forintadósi osztályzatát a Moody's Investors Service, azzal az indokkal, hogy a magyar telefonszolgáltató jó ideje késlekedik 2005-ös auditált pénzügyi beszámolójának nyilvánosságra hozatalával.
A nemzetközi hitelminősítő csütörtök esti londoni közleménye felidézi, hogy a tavalyi beszámoló vizsgálatakor a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló aggodalmát hangoztatta a Magyar Telekom érdekeltségeinek két szerződésével kapcsolatban, amelyek esetleg megsértették a cég belső ellenőrzési rendelkezéseit, illetve a fennálló törvényeket és szabályozásokat. Jóllehet a két szerződés összértéke mindössze hozzávetőleg 3 millió euró, a Moody's aggályosnak tartja, hogy nem látni, meddig terjed az ügy most folyó vizsgálata, és mik lesznek a majdani megoldás következményei, áll a hitelminősítő indoklásában.

A Moody's megjegyezte ugyanakkor, hogy nem számít likviditási gondokra a Magyar Telekomnál, tekintve a cég erős működési szintű készpénzegyenlegét, és az anyavállalat, az "A3" besorolású Deutsche Telekom által nyújtott támogatást. A Magyar Telekom idei első félévi eredményei szilárd működési szintű teljesítményt mutatnak, ami ez idő szerint kizárja, hogy pusztán a cég pénzügyi helyzete és adóskockázati profilja alapján negatív minősítési döntés szülessen, fogalmaz a Moody's csütörtöki londoni közleménye.

A Magyar Telekom adósságkibocsátói osztályzata (Baa1) a Moody's listáján egy fokozattal elmarad a Deutsche Telekométól (A3), és hárommal az "A1" szintű - egyébként negatív kilátással nyilvántartott - szuverén magyar adósbesorolástól.