Az AMD után az Intel is megnyitja processzorcsatlakozó-platformját

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 28. 21:01
Az Intel az AMD „Torrenza” nevű kezdeményezésére válaszul szintén megnyitja a különféle technológiai cégek előtt szerverprocesszorai csatlakozóplatformját, miáltal lehetséges lesz társlapkák Xeon csatlakozón keresztül történő működtetése.
A közvetlenül az előoldali busz interfészt (FSB) használó processzorcsatlakozó-technológia jóval gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé a PC-konfiguráció egyes elemei között, mint a jelenleg alkalmazott PCI Express, ami nyilvánvaló előnyt jelent az összes érdekelt fél számára. Az Intel azt is bejelentette, hogy szintén az AMD nyomdokain haladva, licencdíj fejében elérhetővé teszi lapkakészlet-platformját is. A vezető csipgyártó fő célja, hogy megfelelő alternatívát kínáljon az AMD Opteron környezetet oly népszerűvé tevő HyperTransport adatátviteli technológiával szemben, amely a Torrenza kezdeményezés részeként néhány hónapja már nyitva áll a külső cégek számára. Az FSB platform megnyitásával egy időben az Intel lépéseket tesz a memória-kontrollerek közvetlenül a processzorokra történő integrálására, ami már évek óta működik az AMD Opteron CPU-k esetében.

Az AMD egy hete jelentette be, hogy a májusban beindított Torrenza kezdeményezés keretében, licencdíj ellenében más csip- és számítógépgyártók rendelkezésére bocsátja processzorcsatlakozó-technológiáját. Ennek keretében az egyébként az Opteron, vagy Athlon CPU-khoz kifejlesztett processzorcsatlakozót hozzáférhetővé teszi a számítógépekhez kiegészítő (például grafikus vagy speciális kalkulációkra tervezett) csipeket gyártó cégek számára. Az AMD jövő évre ígéri az első társprocesszoros rendszerek megjelenését, amelyek kezdetben valószínűleg speciális feladatokra épített szerverek lesznek.