4 petaflop sebességű IBM/Cray szuperszámítógép

Milkovits Gábor, 2006. november 23. 21:04
Az IBM és a Cray 2010-ig olyan szuperszámítógépet szándékozik építeni, amely másodpercenként négyezer billió (4 x 10 a 15. hatványon) műveletet tud elvégezni.
A számítógépet először az amerikai kormány alkalmazza majd katonai célokra, például atomfegyver-szimulációhoz. Ez nem véletlen, mivel az IBM 244, a Cray pedig 250 millió dollárt kap a fejlesztésre az amerikai kormánytól a „HPCS” program keretében. A 4 petaflop teljesítményű gép 14-szer lesz gyorsabb a jelenlegi csúcstartó IBM BlueGene/L-nél. Az IBM részéről hangsúlyozták, hogy nem csupán egy egyszeri csodagépet szeretnének építeni, hanem egy olyan prototípust, amely alapja lehet a későbbi nagyteljesítményű számítógépeknek. A szuperszámítógép Power 7 processzorokra, valamint Advanced Interactive Executive operációs rendszerre épül majd.

A Cray feladata egy „Cascade” elnevezésű kapcsolódó rendszer kiépítése, amely AMD Opteron processzorokat használ majd, és elsősorban a szuperszámítógép általános méretezhetőségét, illetve programozási hatékonyságának növelését segíti elő annak érdekében, hogy a különféle feladatokhoz optimálisan lehessen alkalmazni.