A Francia Nemzetgyűlés is Linuxra vált

Milkovits Gábor, 2006. november 26. 18:58
A Francia Nemzetgyűlés a tervek szerint jövő júniustól kezdve folyamatosan Windowsról Linuxra cseréli az intézmény munkaállomásainak operációs rendszerét.
Az intézkedés mintegy 1100 számítógépet érint, és az előzetes számítások szerint a licencdíjak és az átképzési költségek ellenére hosszabb távon jelentős megtakarítást eredményez majd.  A kezdeményezés a francia kormánypárt, a Népi Mozgalom Unió (UMP) képviselőitől származik, és elnyerte a Nemzetgyűlés többségének támogatását. A honatyáknak a Linux mellett a rajta futó nyílt forráskódú alkalmazások, így az OpenOffice, a Mozilla Firefox, és valószínűleg a Mozilla Thunderbird levelező használatát is el kell majd sajátítaniuk, illetve meg kell szokniuk. Mostanáig csak a Nemzetgyűlés néhány szerverén futott Linux operációs rendszer, de a munkaállomásokon egyáltalán nem.

Az utóbbi időben egyre több intézmény választja a nyílt forráskódú rendszereket, elsősorban takarékossági okokból. A legismertebb a müncheni városi önkormányzat „Limux” projektje, de Chicago is megkezdte már az áttérést a Red Hat Enterprise Linux platformra.