EU - a távközlési miniszterek támogatják a barangolási díjak csökkentését

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 12. 08:30
Az Európai Unió távközlési miniszterei hétfőn előzetes támogatásukat adták azokhoz az uniós tervekhez, amelyek a mobilszolgáltatásban a barangolási díjak erős csökkentését irányozzák elő.
Viviane Reding az információs társadalomért és médiaügyért felelős uniós biztos, aki szorgalmazza a terv elfogadását, végső soron olyan mértékű barangolási díjakat szeretne, amelyeket az egyik szolgáltató számít fel a másik szolgáltató hálózatára történő telefonálásáért az unión belül. A terv a mobilszolgáltatók heves ellenállást váltotta ki, mondván, hogy már sokat csökkentettek díjaikon és a drákói intézkedések lassítják beruházásaikat. A terv lehetőséget ad a szolgáltatóknak, hogy maguk csökkentsék áraikat, de aki ezt nem teszi, arra az új szabályozás életbe lépésétől számított hat hónap múlva érvényes lenne a megállapított átlag.

A mobiltelefon-szolgáltatók barangolási díjai (roaming) továbbra is nagyon magasak Európában - derül ki az Európai Bizottság Brüsszelben novemberi közleményéből, amely az Eurobarométer nevű uniós közvélemény-kutatás adatain, valamint a nemzetközi barangolás díjszabásának közelmúltbeli alakulásán alapul.

Az európai mobiltelefonálók továbbra is 46 eurót fizetnek egy külföldön kezdeményezett négyperces beszélgetésért roaminghasználattal. Ám bizonyos esetekben egy ilyen hívás akár több mint 12 euróba is kerülhet.

Az uniós polgárok túlnyomó többsége szerint az EU-nak közbe kell lépnie, hogy az unión belüli külföldi utazások során kezdeményezett és fogadott hívások díja ne legyen jóval magasabb, mint a belföldieké. A mobilhasználók 70 százaléka támogatja, hogy uniós szabályozással csökkentsék a barangolási díjakat Európa-szerte.