A Wikia ingyenes eszközöket ad ki közösségi oldalak fejlesztéséhez

Milkovits Gábor, 2006. december 12. 18:34
A Wikipedia felhasználók által szerkeszthető online lexikon mögött álló Wikia nevű cég vezetője, Jimmy Wales bejelentette, hogy ingyenes eszközöket bocsátanak ki közösségi oldalak fejlesztéséhez.
Az együttműködés keretében a fejlesztők a wiki-nek nevezett nyílt forráskódú szoftvereszközök segítségével ingyenesen alakíthatják ki közösségi oldalaikat, csupán egy linket kell beépíteniük, amely a magát hirdetésekből fenntartó Wikia.com oldalára vezet. A közösségi oldalak üzemeltetőinek ugyanakkor saját reklámbevételeiken nem kell osztozniuk a Wikia-val, és a web-hosting szolgáltatást is ingyen kapják. 

A wiki modell igen népszerű a vállalkozások körében, akik elsősorban a különféle projektekben résztvevő munkatársaik együttműködésének és kommunikációjának elősegítésére használják, emellett pedig széles körben alkalmazzák különböző civil érdekérvényesítő csoportok is. A legnagyobb sikertörténet kétségkívül a bárki által szerkeszthető Wikipedia ingyenes online enciklopédia, amely a nyitottságából fakadó véletlen vagy szándékos pontatlanságok időnkénti felbukkanása ellenére komoly vetélytársa lett a fizetős internetes lexikonoknak.