3D alapú képfelismerés a hatékonyabb képkeresésért

Kiss Ádám Zoltán, 2006. december 19. 22:14
Egy svéd vállalat olyan rendszert fejlesztett ki, ami képes háromdimenziós modelleket hozzárendelni a kétdimenziós online fájlokhoz, ezzel sokkal hatékonyabbá téve a nehézkes képkeresést.
Sokan tapasztalhattuk, hogy a képek keresése korántsem olyan hatékony, mint a szövegrészleteké. Ennek egyik jele, hogy a témától teljesen eltérő képek sorát kaphatjuk eredményként, mivel ha a keresett kifejezés egy kép közelében szerepel, automatikusan megjelenik keresőnkben. A másik ismerős jelentés a szöveges találatok törtrésze, és sokszor a találatok teljes hiánya. Ezen a lehetetlen helyzeten kíván változtatni a 3D Tech vállalat, alapvetően új alapokra helyezve a képkeresést.

Elképzelésük lényege, hogy valóban képet keresnek és nem képfeliratot. Ez a valóságban azt jelenti, hogy az ábrát megpróbálják értelmeztetni szerverükkel. Ehhez azonban arra van szükség, hogy a számítógépet megtanítsák látni, azaz magát a képet felismerni. Erre egy új eljárást dolgoztak ki, mely során a kétdimenziós webes képeket 3 dimenziós adathalmazzá alakítják, így már lehetségessé válik összehasonlításuk más modellekkel. Az eljárás során rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük, hiszen ki kell szűrni a különböző, nem teljesen azonos formák, az eltérő kameraszög és megvilágítás okozta esetleges hibákat.

Ez minden bizonnyal nem könnyű munka, de a végeredmény egy igazán kezelhető, értelmes képkereső rendszerrel kecsegtet, és ennek gyakorlati felhasználhatósága hihetetlen előnyöket ígér, nem is beszélve arról, hogy amit nem találunk meg az interneten, az olyan, mint ha ott sem lenne. Hasonlóképpen gondolkodnak a befektetők is, egy ugyanilyen megközelítéssel próbálkozó vállalkozás, a Polar Rose első körben azonnal 5,1 millió dollárnyi fejlesztésre szánt tőkét szedett össze az érdeklődőktől.