A Vista PC-k nagy része nem játssza le a HD DVD-t és a Blu-ray filmeket

Genda Csongor Zoltán, 2007. január 10. 22:12
Három hét múlva megérkezik a rég várt új Windows a boltokba, azonban a Blu-ray-, illetve HD DVD-filmeket a jelenleg forgalomban lévő PC-k nagy része nem játssza majd le.
És hogy mi ennek az oka? A válasz a kérdésre: a HDCP, azaz a nagy felbontású videók tartalomvédelmi megoldása. A Microsoft legújabb operációs rendszere ugyanis megköveteli ezt a szabványt, de ez is csak akkor szükséges, ha a számítógép videókártyája és az ahhoz csatlakoztatott monitor digitális porton keresztül kommunikálnak egymással. Ez a probléma azonban nem érinti azokat, akik PC-je és képernyője analóg csatlakozóval rendelkezik. DVI-csatoló esetén viszont ha hiányzik a HDCP, akkor a Vista nem csupán ront a jelen (ami sokkalta logikusabb volna), hanem még csak el sem indítja a videókat.

Dave Marsh, a redmondi vállalat programmenedzsere a brit lap megkérdezésére elmondta, hogy a filmipar erős nyomást gyakorolt rájuk, ezért kényszerültek beépíteni az új Windowsba ezt a másolásvédelmi megoldást. Jelenleg azonban még csak nagyon kevés HDCP-konform számítógép kapható a kereskedelmi forgalomban.

Ebből kifolyólag pedig az is előfordulhat, hogy a nagy felbontású videók tartalomvédelmi eljárása miatt a vártnál lassabb lesz a Vistára való átállás. (Kapcsolódó korábbi hírünk: HDCP: eszik, vagy isszák?)