Asztali fabrikáló

MTI Sajtóadatbank, 2007. január 13. 09:32
Olcsó, otthon összeszerelhető, háromdimenziós prototípus-készítő berendezést dolgoztak ki amerikai tudósok: a szerkezetet - amely a számítógépes tervezés után automatikusan elkészíti a megálmodott alakzatot (például egy műanyag játékot).
A feltalálók remélik, hogy asztali készülékük ugyanúgy forradalmasítja a formatervezést, ahogy a személyi számítógépek megjelenése forradalmasította a kiadványszerkesztést.

A mérnökök eddig is használtak gyors prototípus készítő gépeket, melyek rétegről rétegre haladva megszilárduló port vagy folyadékot lecsöppentve növesztették ki az alakzatot. Ezek a gépek 20 ezer és 1,5 millió dollár közötti áron kerültek forgalomba.

Hod Lipson (Cornell egyetem) és Evan Malone doktorandusz tavaly októberben indította el a Fab@Home projektet. Asztali "fabrikátoruk" alapváltozata tulajdonképpen egy injekcióós tűre emlékeztető, 3 dimenzióban pozícionálható, távvezérelhető eszköz, amelyből a megfelelő helyen ki lehet csöppentgetni a megszilárduló műanyagot. A szerkezet körülbelül akkora, mint egy mikrohullámú sütő, és nagyjából 2400 dollárba kerül az elkészítése.

Nem készen megvásárolható készülékről van azonban szó, hanem egy alkatrészekből megépíthető tervről és vezérlőprogramokról: a tervrajzok és a programok a www.fabathome.org webhelyen szabadon hozzáférhetők.

A mechanikus alkatrészek elkészítéséhez szükséges vezérlőkódok is rendelkezésre állnak, feltéve, hogy valakinek ugyanolyan számjegyvezérlésű lézeres vágógépe van, mint a Cornell Egyetemnek.

Ahogy bárki tanulmányozhatja, javítgathatja és módosíthatja nyílt forráskódú szoftvereket, a Fab@Home projekt áramköri rajzai, a mikrovezérlők programjai és a mechanikus megoldásai nyilvánosak, bárki saját céljaihoz idomíthatja, továbbfejlesztheti őket.

A projektet többen az első jelentős nyílt hardver kezdeményezést üdvözölték - írta a New Scientist című angol tudományos lap.